Best of hanukai videók 5759

Kezdetben vala a “Békes, Boldog”, esetleg az “Áldott, Békes” karácsonyi üdvözlőlap, majd később SMS, majd még később videóüzenet. Aztán 2004-ben, azaz 5765-ben elindult a JP és azóta minden évben ilyentájt megkaphatjuk a magunk hanukai pixeljeit is. Ahogy az elmúlt öt hanukán (öregszünk), a JP idén is bemutatja Kislev legújabb és legjobb ünnepi videóit:

5. Light em Up (Hanukkah Worldwide)

Az elmúlt években megszokhattuk azt is, hogy van legalább egy hanukai videó, amelyben konvergál az afro-amerikai hiphop kultúra a zsidó tematikával. 5769-re ezt kaptuk ki, light em up:

4. Pass the Candle Song (Michelle Citrin)

Mi is részt vehettünk volna a videóban, de sikerült ellúzerkednünk, na ezért csak az negyedik William Citrin és William Levin legújabb közös produkciója.

3. Rinat Guttman: Ner Doleck (A Candle is Lit)

Minél jobban tud valaki héberül, annál inkább hallatszik: Rinat egy nyelvi zseni. A szám arról szó, hogy ameddig “ég egy gyertya”, addig meg lehet oldani minden problémát. (Via Jewlicious)

2. Sameach Presents: Lipa – Oy Chanukah!

Valójában 2005-ös (és tavaly került fel a YouTube-ra), de ez egy kortalan, örök darab. Hászid funkyzeit! Minden másodperce igaz arany (kösz Cousteau!):

1. Light the Fuckin’ Candles (Eva Moon&The Lunatics)

Frusztrálja a kulturális hibridizáció? Nem tudja eldönteni, hogy az asszimiláció vagy a disszimiláció útját járja? Legszívesebben mifajtánkra és tifajtákra osztaná a világot, de mégis állandóan összekeveri a ragokat? Menóra formájú sütemények lógnak a karácsonyfájáról? Esetleg azt sejti, hogy a kilincsorrúak azért cincognak a köztereken decemberben, hogy győzelmi tort üljenek a legyőzöttek felett? Tekerjük fel együtt maximumra a hangot és engedjük ki frusztrációinkat Eva Moon-al! Light the fuckin’ candles!

A sok vigasság közepette pedig nem elfelejteni a strip dreidel (a kóser üvegezés) szabályait sem!

25 Responses to “Best of hanukai videók 5759”


Comments are currently closed.