Lakás-étterem

Mi az, ami hiányzik Budapest gasztronómiai kínálatából? Nekem sokáig az indonéz volt ilyen, de oy! ez tavaly teljesült (duplán).

Korrekt, connoisseur típusoknak való kóser étterem még mindig nincs, de ebben nem is reménykedem.

Viszont igazán vágytam arra, hogy szeretett városomban is legyen végre egy valódi lakás-étterem. Berlinben voltam ilyen helyen elõször, egészen különleges élmény volt. Aztán idén januárban itthon is elindult az elsõ ilyen kísérlet, méghozzá egy sarokra új otthonomtól, a Palotanegyedben. Egy századfordulós, 4 méteres belmagasságú ház egyik földszinti lakását alakította át a tulaj-szakács (aki nem más, mint Sulyok Miklós, egy sokak által jól ismert liberó-gurmé): falakat rakott arrébb, nagyvonalú tereket nyitott egybe, tolóajtókat szerelt fel, a hatalmas légterû nappaliba pedig extravagáns konyhasziget került. A “nappali” tér nagyon pesti, nagyon századfordulós és nagyon patinás, a konyha viszont überacél-króm: gyönyörû szintézis. Úgy 6-7 asztal van, nincs étlap, M. viszont reggelente elballag a piacra és a friss választékból készít delikát ételeket: ottjártunkor épp marokkói fogásokat.

A koncepciónak feltétlenül része lenne, hogy a házigazda-szakács mindenkivel beszélgessen, meséljen az ételekrõl, de el kell mondanom, hogy amikor ottjártunk Stimm Elmával, akkor inkább morózió volt. Érthetetlen undokság. üs nem volt sztorizás, sem a helyről, sem a kajákról. Pedig mindenki nagyon ünnepélyes hangulatban volt és pont ez lett volna a lényeg. Végül, az árakról is: a meghívóban 6.000 Ft szerepelt (per fő), de ehhez a végén “fejben” hozzászámolódott még 3.000 forint is – az italokért. Tehát ketten kifizettünk 18.000 forintot és ezért nem kaptam külön vegamenüt (tehát ehettem kuszkuszt, bárány nélkül) és persze számla sem járt.

De biztos csak rossz napot fogtunk ki.

És, hogy mi ennek az apropója? A Szombat Magazin ráállt (nagyon helyesen) a kulináriára és most francia-zsidó “ízek és hangulatok” estet tart – épp a fent nevezett helyen.

Jöjjön a keretes:

Kulinária és irodalom
A Mazsike és a Szombat folyóirat sorozatában ezúttal

Francia zsidó ízek és hangulatok

Helyszín
Bródy Sándor u. 13. – „A hely, ahol barátokra lelsz”
(Budapest, VII. Bródy Sándor u. 13. mfsz. (Kapukód: 10kulcs2516)

Időpont
Február 24. 20 óra
Program:
Naim Kattan, iraki származású, Kanadában élõ író francia novellája,
Sulyok Miklós a francia zsidó konyháról
Szántó T. Gábor: Párizsi napló
Háttérben: francia zenék

Menüsor (vegetarianus):
Elzászi körtés kugli,
Elzászi krumplis kugli
Marseille-i csípõs narancssaláta,
Hummusz (szézámos csicseriborsó-krém)
Padlizsánpástétom,
Halas kuszkusz sáfránnyal és rózsabimbóval
Korianderes rakott tõkehal
Elzászi almás papucs mazsolalekvárral

Ára: 4000 Ft/fõ

Tapas kóstoló: 1000 Ft/fõ

Mindenkit szeretettel várunk!
(Jegyek csak elõvételben)
Infó és helyfoglalás: 311-6665
E-mail: mazsike@freemail.hu

4 Responses to “Lakás-étterem”


 • Sulyok és a szakácstársa egyébként jól fõznek, valahogy mindig sikerül egy csak rájuk jellemzõ ízvilágot elõállítani. Itt valami rejtélyt sejtek, de persze, hiába próbálom megfejteni. Nem vettek be kuktának – pedig jelentkeztem – ugyhogy még csak találgatok….meg kísérletezgetek. De azért még sosem veselkedtem neki egy 7 órás báránysütésnek – mint tette azt Sulyok ?r a multkori vacsora elõtt. Jó volt a báránycomb: feszes és porh anyós, vagy hogy kell mondani. üs volt Simon nevû egri bor(j)uk és az is meglepõen jó. Meg persze a más lakásában mindig élmény enni….

 • Azóta volt ott valaki?
  Please update!
  Megyek hamarosan, és jó lenne tudni mire számítsak :)

 • Sziasztok!

  Én is szeretnék ilyen lakás-éttermet magamnak, tudnátok segíteni?

  Köszi, puszi :)

 • Én is szeretnék ilyen lakás-éttermet magamnak,mik az alapok? Muszáj szakács végzettség

Comments are currently closed.