Mentatea

A Közel-Kelet kedvelt itala a (marokkói származású) mentatea. Szociális események fontos kelléke, mindennapi ital, kulturális identitás-képző, welcome drink a Humusz bárban, és így tovább. Számtalan változatban lehet készíteni, ahány ház, annyi szokás, de a fő elemek nagyjából mindenütt ugyanazok: erős zöld tea, friss mentalevél, ipari mennyiségű cukor (de annyi, amennyiből mérsékelt égövön már tablettás bort illik készíteni), és forró víz.

Menta

Ez furcsán hangzik elsőre, hiszen köztudott, hogy a zöld teát nem jó forró vízben készíteni, minél melegebb a víz az ideálisnál, annál keserűbb lesz a tea. A mentatea-készítéshez szokásosan használt Gunpowder teához optimális vízhőmérsékletéről persze megoszlanak a vélemények, de azért a szakértők javaslatai a 70-80 Celsius-fok között szórnak.

Gunpowder tea

De, amint mondtam, a mentateához forró víz kell. A recept maga nem túlságosan bonyolult, venni kell poharanként egy teáskanálnyi teát, hozzákeverni jó sok cukrot (a teamennyiség 3-4-szeresét, édesszájúak tehetnek bele még többet), minden kanálnyi teához 3-4 friss mentaágcskát, de lehet friss nagy leveleket is, ezekből 10-14-et számolhatunk egy adaghoz, majd forró vízzel felönteni, néhány percig áztatni, majd leszűrni és fogyasztani. A pohárba díszként dobálhatunk még mentalevelet. És persze jó magasra emelve kell kitölteni, hogy a pohárban hab képződjön.

Természetesen az eljárás tetszőlegesen bonyolítható, lehet például úgy is csinálni, hogy először fél-egy percig csak a teát áztatjuk a vízben, az így keletkező első felöntéstől megszabadulunk, és a második felöntéshez tesszük hozzá az előbb említett alkotókat. Meg csinálhatjuk úgy is, hogy a mentaleveleket összetörjük, és a vízzel együtt forraljuk fel, majd ezzel öntjük fel a cukor-tea mixet.

Mentatea

Aki nem akar ennyit vacakolni, az persze készen is kaphat tea-menta keveréket, csak cukroznia kell. De akkor elvész az egész szertartásosság, ami a teakészítés és teafogyasztás egyik lényege. Akár Keleten vagyunk, akár Nyugaton.

Egy ideális környezetben lévő kávézó pedig világhírű is lehet a mentateával (a narrátor orrhangjáért elnézést kérek):

cheapest place to buy xenical

0 Bátor to “Mentatea”


Légy bátor!