Mentatea

A Közel-Kelet kedvelt itala a (marokkói származású) mentatea. Szociális események fontos kelléke, mindennapi ital, kulturális identitás-képző, welcome drink a Humusz bárban, és így tovább. Számtalan változatban lehet készíteni, ahány ház, annyi szokás, de a fő elemek nagyjából mindenütt ugyanazok: erős zöld tea, friss mentalevél, ipari mennyiségű cukor (de annyi, amennyiből mérsékelt égövön már tablettás bort illik készíteni), és forró víz.

Menta

Ez furcsán hangzik elsőre, hiszen köztudott, hogy a zöld teát nem jó forró vízben készíteni, minél melegebb a víz az ideálisnál, annál keserűbb lesz a tea. A mentatea-készítéshez szokásosan használt Gunpowder teához optimális vízhőmérsékletéről persze megoszlanak a vélemények, de azért a szakértők javaslatai a 70-80 Celsius-fok között szórnak.

Gunpowder tea

De, amint mondtam, a mentateához forró víz kell. A recept maga nem túlságosan bonyolult, venni kell poharanként egy teáskanálnyi teát, hozzákeverni jó sok cukrot (a teamennyiség 3-4-szeresét, édesszájúak tehetnek bele még többet), minden kanálnyi teához 3-4 friss mentaágcskát, de lehet friss nagy leveleket is, ezekből 10-14-et számolhatunk egy adaghoz, majd forró vízzel felönteni, néhány percig áztatni, majd leszűrni és fogyasztani. A pohárba díszként dobálhatunk még mentalevelet. És persze jó magasra emelve kell kitölteni, hogy a pohárban hab képződjön.

Természetesen az eljárás tetszőlegesen bonyolítható, lehet például úgy is csinálni, hogy először fél-egy percig csak a teát áztatjuk a vízben, az így keletkező első felöntéstől megszabadulunk, és a második felöntéshez tesszük hozzá az előbb említett alkotókat. Meg csinálhatjuk úgy is, hogy a mentaleveleket összetörjük, és a vízzel együtt forraljuk fel, majd ezzel öntjük fel a cukor-tea mixet.

Mentatea

Aki nem akar ennyit vacakolni, az persze készen is kaphat tea-menta keveréket, csak cukroznia kell. De akkor elvész az egész szertartásosság, ami a teakészítés és teafogyasztás egyik lényege. Akár Keleten vagyunk, akár Nyugaton.

Egy ideális környezetben lévő kávézó pedig világhírű is lehet a mentateával (a narrátor orrhangjáért elnézést kérek):

cheapest place to buy xenical

57 Responses to “Mentatea”


 • té náná, the best!!!!

 • “cukrozni kell”??

  teaba cukrot?
  sosem ertettem.

 • Hidegen-melegen, a legjobb!!!

 • Dorka, én sem cukrozom a teát, sőt, alapban nem teszek bele semmit. :)

  Mondhatjuk úgy is, hogy a mentateát menta és cukor nélkül, 80 fokos vízzel készítem. :D

  De a viccet félretéve a mentateát tényleg rettenetesen elcukrozzák, én sosem tudom még azt a kis pohárnyit sem teljesen meginni, amit a Hummusz bárban adnak néha. Viszont a keleti mentatea ilyen. Olyan ez mint ha valaki nem szereti a pacalpörköltet, akkor nem eszik, de pacal nélkül nem lehet megcsinálni. :)

  (A végén a youtube linket nem tudtam embeddelni, szorri vagyok, de Q. segít, köszönöm.)

 • semmilyen teat nem cukrozok.
  a kavet sem.

  teljesen elferditi az izet a cukrozas.

 • Én mézet szoktam tenni a teába.

 • Ferdeség ide vagy oda, én bizony cukrozok..
  A gyerekek pedig cukrozás közben biztatni is szoktak “anya túlozd el”..
  Amúgy nem vagyunk édesszájúak, még sütit sem nagyon eszünk, de a teát azt cukrozzuk.. Töményen. Mentateát meg aztán főleg. Csak az én mentámnak nem ilyen a levele.. Bár az borsmenta. A képen látható meg fodormenta?

 • Hát én sem cukrozok semmit. A mentatea pedig nálam úgy néz ki, hogy: mentaszárak be, forró víz rá, pár percet vár, menta ki, iszik.

 • TM,

  maga nem írt ide hónapok óta, oszt most elkezdte fosni a postokat. Mit szedett be? Vagy csak Filkolinszt hallgatott?

 • gabrilo, ne tartsa vissza, posztolni akar ;P

  dorkával kell tartanom, nekem is devianciám a teacukrozás,
  mézesítés. de megiszom ezek nélkül is, főleg
  ha teafanatikus hívnak teadu-ra.

  menta, zöld mind lélekitalok, napi egy mindenképp javallot.

 • miklos mentateája (gunpowderrel, stb) tényleg autentikus. marokkóban teljesen rákattantam – de talán mézzel is lehet variálni vele.

  egyébként most kapcsoltam a post láttán, hogy az éjjeliszekrényre készítetttem egy adag csakmenta teát :) ha nincs post, akkor csak reggel hidegen ittam volna meg…

 • Dorka, igen fodormenta van a fenti képen. A hegyes levélvégről lehet felismerni.

  Én is a cukrozók táborát szaporítom, de csak kandiscukrot teszek a teába. A Hummus báros tea néha nekem is túl édes, de mégis jólesik:-)

 • Gabrilo, hetek óta ígérgettem, hogy posztolok már ide is, és most van itt az alkalom, hogy ezeket az ígéreteket be is váltsam. :)

  Hogy egyértelmű legyek: én sem teszek kávéba-teába semmit az esetek 99 %-ában. De a keleti mentatea menta és cukor nélkül nem keleti mentatea, na. :)

  Shahar: jó, hogy te tudod, ez pontosan milyen menta, én nem vagyok nagy botanikus. :) Ellenben ma nem adtak mentateát a Hummuszosnál, szegények úsztak rendesen, egy komplett turistacsoport volt épp ott előttünk.

  J-Bone: mióta Judapestet olvasol, nem hűl el a teád sem.

 • Én kettőt is kaptam:-) Igaz, legalább 2 órát töltöttem el Urival beszélgetve…

 • Vegyük úgy, hogy két külön tea van, a keleti cukrosmenta és a reformnyugati cukrozatlanmenta és akkor mindenki amit iszik, azt pont úgy issza, ahogy kell. :+)
  Nekem mondjuk kajához jól esik az édes hummus baros tea, de a napi 2l folyadékot már szívesen vinném be szirupként…

 • Steve: ígyvan. :)

  Shahar: Mikor voltál ott? Mi olyan fél 8 – 8 körül érkeztünk. Még valami – ismerlek-e offlájn és most röstellenem kellene magam, hogy nem ismertelek fel?

 • Valamikor 1 körül érkeztem és mivel 3 után leléptem, így nem állt fenn az a veszély, hogy nem ismertél fel:-D

  A brunch-ra én vittem a sajtot, asszem te már utánam érkeztél teljes feketében… vagy nem?

 • Hogy a témához is szóljak…
  devianciák: a “mezei” teát agyoncitromozom. Cukor is megy bele persze, de a citrom a domináns. Ha más csinálja a teát, nem is tud annyi citronyt pakolni bele, hogy az nekem elég legyen.
  Ez mennyire rossz, TM?
  (“minőségi” teát ofkorsz nem citromozom – viszont cukrozom, miazhogy)

 • Mézpárti vagyok én is, de a teát tűzforrón iszom. Nem is tudok langyos, vagy nem elég meleg teát meginni. A méz értékes anyagai viszont károsodnak, vagy el is pusztulnak ilyen hőmérsékleten( már 40 fok fölött), úgyhogy sajnálok bele mézet rakni. Legfeljebb nyáron, utólag a jegesteába.

  Mezei teát magam is agyoncitromozom:))

 • hamalach hagoel

  A menta egyik népszerű alternatívája a luiza, avagy citromverbéna (Aloysia triphylla). Én jobban szeretem, mert a menta mellett erős citrom aromája is van. Általában szárítva árulják, de a legjobb frissen, a kerti bokorról szakajtva. Különösen icetea-nak elkészítve finom, de ételízesítésre és szorbetnek is nagyon jó. Gyógynövényként segíti a stresszoldást és az emésztést.

 • Nééé, megvan MDorka! :)
  Már aggódtam…

  Menta:
  az én mentám akkor nem ilyen. Affene egye meg… Fodormentát szeretnék!!! Nem olyan van, kicsit bolyhos, de csak ilyen fűszernövényt tudtam venni. Aputól van fodor, és teljesen rá vagyok kattanva a mentára, mert az kell a molyirtó koktélba is.

  Szép vasárnapot! :)

 • akarom mondani, hétfőt :D

 • Örültem a bejegyzésnek :) A “Te nana” egy olyan dolog, ami napi szinten hiányzik az Izraeli ízek közül számomra itt Mo-n. A hiány odáig fajult, hogy kértem barátoktól nana (kicsit más, mint az itthoni menta) magokat, hogy el tudjam ültetni. A magok megjöttek, persze, hogy nem ültettem…Én tea nélkül iszom, csak a nana leveleket használva. Ja és mindenképp citrommal ill. mézzel,cukorral..Ja és melyik Humusz bárban lehet kapni?

 • fekete nap ez a mentámnak, mert meghoztátok a kedvemet a témához…

  most mondok egy durva dolgot:
  LETURMIXOLTAM jéggel a mentaleveleket. meg persze a többi hozzávalót. mentás jégkása.

 • Na jó, azt hiszem, kell nekem is vennem egy mentát az erkélyre…

  Shahar: rájöttem közben, ki vagy, de én nem feketében voltam. :)

  hamalach hagoel: ki fogom próbálni.

  Gabrilo: eretnek vagy, nyilván. :)

 • mentáról:
  a “nana” menta az a fodormenta egyik tenyésztett változata, marokkói eredetű, Izraelben szerintem ezt vették át szépen.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Spearmint
  Egyébként egy német teás cégnél (és másutt is) félelmetes menta választék van: almás, narancsos, Blattkrüll – és ezek nem aromával, hanem hibrid termesztéssel vannak izesítve!

  mentás jégkása (limó): a Két Szerecsen nevű helyen is így nyomják, nagy királyság!

 • TM, hanem miben??? Ráadásul még le is buktam;-)

  Egyébként most szedtem barátnőmék kertjében jó sok fodormentát:-)

 • Én teát csak üresen (nagyon ritkán fekete tea esetében becsúszik egy kis tej), a citrom és mindenféle édesítők csak az ízét veszik el (a jó minőségű eszpresszót is üresen iszom, hogy ne sérüljön az íze), de a levantei mentatea az bizony sok cukorral, szinte szirup-sűrűn jó és egészen más, mint az üres mentatea.

 • Én meg egész nap csak mezei teát cukorral és citrommal. De az lehet, hogy egy ilyen mentateát adtak nekem Berlinben egy török kávézóban?

 • TM,

  jobbszélen büdös zsé, balszélen büdös en, a judapestes teaelitizmus talaján meg eretnek?
  Ezen eleget fogom törni a fejem, az tuti!

 • Először azt gondoltam, nem vagyok bátor ilyen mentás közeg kellős közepébe idekaparni, hogy ha mentát érzek, minden bajom előjön. Na nem allergia – bár még nem vizsgáltattam meg magam -, csak egyszerű mezei undor. Csupán egy van, ami jobban riaszt, az pedig az ánizs !

  Aztán úgy döntöttem, mégis bátor leszek, mert úgy tűnik hiába várok arra, hogy végre valaki más is megvallja , hogy nem kedveli a mentát, pont úgy ahogy én. Lehet, vannak még mások is, akik csak erre vártak.
  ::)))))

 • höhö :)
  Szegény Malvina… miből kérsz teát? Dumbótea jó lesz? (gyömbér + fahéj)

  ja, és találtam egy jó kis idevaló zenét….

  http://www.youtube.com/watch?v=vOTOdBzSpYc

 • Malvi, az ánizzsal magam is így vagyok. Mindig az az gyerekkori fekete gusztustalan medvecukor vagy medvegumi(?) jut eszembe róla, amitől majdnem meghaltam, úgy elrontottam a gyomrom.

 • Dumbótea viszont király…tanúsíthatom.

 • próbáljátok ki a mentát kammilávval. Egy-egy filter egy nagy bögrébe és mehet! Cukrot ne tegyetek hozzá (szerintem) maradjatok inkább egy kevés méznél. szerintem nagyon jó (bár gondolom első hallásra kicsit bizar…)

  üdv:
  s

 • nem kammilávval hanem kamilávval bocsesz

 • sanyi:
  itt a tavasz, dúl a kamil-láv :)

  (amit meg akartál írni, az asszem: kamillával)

 • Hát ez a kamilla + mentatea kicsit tényleg bizarrnak tűnik elsőre, de majd ha kísérletező kedvemben leszek, azért kipróbálom.

  A dumbótea mitől dumbó???

  Malvina: ilyen cukros mentateát én sem iszom gyakran. De azért a mentának nem vagyok esküdt ellensége. :)

  Afehad: valószínű. :)

  Gabrilo: így jártál. :)

  Shahar: hát gondolom farmerban voltam, de már nem emlékszem. Majd rakok ki magamról teázós képet, és akkor megismersz. :)

 • tallian.miklos:
  fantázianév. nincs benne dumbo oktopus. én találtam ki, de azóta többen megcsináltuk, és mivel Judittól származik az ötlet, aki a dumbológia hazai szakértője, azért kapta a nevét, bár az ő teareceptjei jobbak, nekem csak ilyen egyszerű sikerült, hogy gyömbér+fahéj+méz….

 • a képre hirtelen azt hittem, hogy kender:))))

 • TM, várom a képe(ke)t:-)

  Az ánizst én sem szeretem, de én egy köptető miatt, amit gyerekként próbáltak belém erőltetni:-(

  Egyébként a mentatea sem valódi tea, inkább forrázatnak kéne nevezni (hasonló mint a rooibos vagy a mate esete). Bár ez sem teljesen igaz, egyszer-kétszer megszívtam D-Amerikában, mert teát kérve kamilla teát (:-) kaptam. Minden egyéb mate volt… Lehet, hogy Sanyi már járt arra?!

 • Dumbótea (by Gildor) = jógitea, és messze nem én találtam ki. :) Gildor, linkeld már ide a receptjét, hátha érdekel valakit. :) Amúgy azt én inkább őszre-télre ajánlanám (mézes, tejes feketetea erős fűszerekkel), a nyár nálam is az erkélyen cserépből szedett citromfű+menta+citromillatú kakukkfűtea időszaka. Citromillatú kakukkfüvet próbálja ki, aki nem ismeri (az a pici csíkos-borzas), szerintem a legintenzívebb és mégis nagyon finom kis aroma, és mivel kakukkfű, köhögésmegelőző/csillapító. A légúti irritációt csökkentő hatás az allergiás-szénanáthás tünetekre is vonatkozik. :)

  Ja, és akkor itt emlékeznék meg a szépemlékű Antimatéria Teaházról is, ahol szintén volt mediterrán típusú forró, édes mentatea, mindig sok-sok zöld növénykéből. És lehetett édesen, vagy még édesebben is kérni. :)

 • najó, akkor egy kis önreklám :D meg, természetesen a szuper jógi tea ajánlata is:

  http://gildorblog.blogspot.com/2008/03/tavaszi-turb-tea-dumb-ajnlsval.html

 • jajj:)) Antimenta Teaháznak olvastam:))

 • nem tudok hozzászólni :(

 • oppá…
  akkor csak a link nem megy át. kedves Judit, dumbótea linkje nem megy át. én linkelném…

  addig arra kell keresni, hogy: tavaszi turbó tea – dumbó ajánlásával

 • AntiMatéria, és tényleg valami nagyon különös kis nem anyagias világot csináltak: legjobb hangulatú teázó legszebb drapériákkal a Jókai utcában, babzsákos és székes-asztalos rész is, MINDIG zöldből készült mentatea és házi almáspite és hagymacsírás-sajtos pita melegen összeragasztva (aztán később tandoori is), emellett kedvesek, mosolygósak, nemdrágák, és bármikor vihettünk saját kaját/sütit/zenét, ha többen mentünk szülinapot ünnepelni. Bérleti díjat nem kértek, mosolyt, evőeszközt és gratis ajándékot adtak. Sajnos nem sokáig éltek meg (de innen is üzenem nekik, hogy jöjjenek vissza :)))) Azóta nincs edzés utáni törzshelyünk, és mennénk még akár picit drágábbért is.)

  Gildor, szerintem teljesen jó vagy. :)

 • Szerintem minden komment átment (vagy valami jótét lélek erre járt, és átengedte kézzel), nekem nem jelzi ki a szisztem, hogy valami fennakadt volna, és én 11 óta nem néztem rá erre a posztra. :)

  Látom már egyébként, hogy el kell mennünk egyszer teázni, jól.

 • ja, a rendszer gyíkká változtatta a kommentjeimet…

  de már elmúlt.

  no, informatikus vagyok, úgyhogy tudom, hogy néha furcsa dolgot művelnek a gépek, ezért nem feltételeztem semmit. mostmár látszik az összes bejegyzés, még a csapból is én folyok (tea helyett), úgyhogy szerényen elhallgatok :D

 • a mentalizmusnak manapság nagy divatja van.

 • pontosabban: a mentalistáknak
  na szóval, csak azt szerettem volna írni, hogy mára már nem pusztán uri passzió

 • jelentem, újlipótvárosi erkélyenekn is vígan burjánzik!

 • Miklós,

  “ilyen cukros mentateát én sem iszom gyakran. De azért a mentának nem vagyok esküdt ellensége. :)”

  Én sem vagyok a mentának esküdt ellensége, de mégcsak ellensége sem. Nem is dörzsölgetem a levelét, nem is tépem ki a helyéről, nem is forrázom le a leveleit. Csak ha elém kerül, hát bámulgatom, csodálgatom a helyre kis virágait, és ha azt mondja, legyél a barátom, örömmel az leszek. De szagolgatni akkor sem fogom! ::::)))))))))))))))))

 • Borsmenta +sok friss citromfű + aszpartam-mentes édesítőszer :-(… Ez a legújabb variációm:) Fogyókúrához nekem bevált, mert szerintem a menta egy kicsit elveszi az étvágyat.
  Malviét egész biztos, de neki nem kell fogyóznia..

 • Mish,

  sajna, de kell/kéne, úgy egy ötöst! ::(((

Comments are currently closed.