A cionizmus lazaca

Ma délután érkezett a levél Why Canada Goose Never Listed For Sale Deborah Fishman managing editortól, hogy nyomdába került a PresenTense magazin aktuális száma. Ez egy New York-i központú közösségi lap, manifesztója itt olvasható, szerepelnek benne a „kreatív cionizmus” és a „civilizációs keretrendszer” kifejezések, egyébként zsidó dolgokról szól.

A laphoz én egy étel elkészítéséről szóló fotósorozattal szoktam hozzájárulni, ami most, lévén a hetedik szám a kajáról szól, különösen aktuális volt. Aki esetleg már erőltetett menetben végigfőzte Fűszeres Eszter szakácskönyvét generic viagra price a vakáció alatt, és átkozottul nem akar többé gefilte fisht csinálni, annak íme aktuális saugeenexpo.ca kontribúcióm, ez a marokkói lazac fantázianévre hallgató szefárd recept:

Marokkói lazac a PresenTense magazin hetedik számában

Az újság 49. oldalán látható, illetve kattra nagyobb lesz.

A ételt a második Judapest brancsra csodálatos Ferrari-salátát komponáló Polgár Natália főzte, az eredeti recept fűszernövény-mennyiségét kreatívan újraporciózva, én meg fényképeztem, írtam és tördeltem. Akit érdekel az újság, itt előfizethet rá.

A lazac finom volt, bár hajnali egy körül láttunk neki egy vendégkonyha hullafáradt házigazdájával, és mindnyájan készen voltunk (mint a mateklecke).

20 Responses to “A cionizmus lazaca”


 • Hát igen, a magyar zsidók a zsidó gasztronómia császárai :-)

 • Nagyon komoly ez a kiemelkedős, lassan mozgó, ráklikkelős képtechnika. Eddig csínján bántam az egérrel vagy ez valami újdonság?!? Nagyszerű a kép és jó, hogy írtál!!!!

 • Szerintem ez valami, amit fícsörnek adnak el, pedig szerintem az ilyesmi minden tisztességes interfészen bugnak kell, hogy minősüljön. :)

 • Honnan vettek a marokkói szefárdiak lazacot? :-)

 • Klassz!

  Biga: ez egy 8 hónapja létező featura a JP-n.

 • Medvedr, hát a norvég rokonok küldték :-D

 • biga: Nagyon komoly ez a kiemelkedős, lassan mozgó, ráklikkelős képtechnika. Eddig csínján bántam az egérrel vagy ez valami újdonság?!?

  Az a neve, hogy FancyZoom, és – Tallián Miklóst a sír felé tovább taszítandó – ha Shift-klikkelsz egy képen, akkor lassítva nő meg.

 • már nyolc hónapja?! én eddig mit csináltam akkor? nekem ez volt az első fotó ami zoomolt:D

 • Nekem is, de eddig nem is jelent meg kis felirat, hogy “kattintson a képre, nagyobb lesz”, most meg de.:-)

  Eszter, “a norvég rokonok küldték” :D

 • Hé, álljon meg a menet: a kép itt nem nagyobb lesz, hanem kisebb, mérjétek csak meg (Firefoxon nézem). Igaz, hogy abszolút értékben nagyobb lesz, de nem az egyes kiskockák nőnek, hanem addig takart részek bújnak elő. Maga a kiskocka, amit meg akartam nézni jól, összement pár millimétert, le is mértem.

  Ami a lazacot illeti: azzal vigyázni kell. Határozottan kevés (és nagyon drága) már a “vad” lazac, ami természetesen szaporodik és nő fel, aztán kifogják. Azt a rengeteg, aránylag olcsó lazachúst akvakultúrákban tenyésztik: jókora, hálóval körülvett víz alatti farmok védett tengeröblökben, vagy akár a nyílt tengeren. Persze etetni is kell a lazacokat, és ebből adódik a jelentős különbség: hallisztet, mifenét kapnak, és messze nem olyan lesz a húsuk, mint a természetes ragadozó életűeké. Még a színe is más kissé: piros, piros, de nem olyan típusú piros, mint a vadlazacé.

  Egyetek jóféle menyhalat, most annak van a szezonja: csakis félbolond horgászoknak jut, mert kizárólag télen éjszaka fogható. Az egyetlen édesvízi tőkehalféle: szálkátlan és nagyon finom. Nekem már van:-)

 • sok ember imadja a lazacot, ezert idorol idore ujraprobalom enni.
  mindenfele formaban.

  pedig zsirize van.

  (olyan, mintha kover pontyszeletet felig kirantottak volna es raharapnek a meleg, reszketo zsirretegre a halszelet vegen.
  hlotty.)

 • Az a lazac a mesterségesen nevelt akvakultúrás lazac. A vadlazac sose zsírízű!

 • dorka: pedig zsirize van.

  Ez csakis rossz vagy nem friss lazac miatt lehetett. A jó lazac által kiváltott reakció egyöntetűen az, hogy soha többé ne kelljen semmi mást enni az életben (maximum néha egy-egy csilipaprikát egészben).

 • Nyersen a legfinomabb! Esetleg pácolva. nyami

 • nyersen, tekercsben vagy csak úgy simán, sütve, ropogósra és/vagy belül puhára, és ha már másképp nem megy, akkor az füstölve, az ikeában, azzal a kis kapros szósszal, ami van nekik – sóhaj

 • mindenki alatamasztja korulottem az utobbi harom hozzszolast.

  az izleloimmel lehet valami hiba.

 • Kedves Molnárgörény!
  Mint tapasztalt horgászt kérdeznélek: Honnan lehet tudni a tányéron v. a halaspulton levő lazacról ha lehet egyáltalán, hogy nem akvakultúrás a lazac. ( ha nincs ráírva hogy vad). Persze az ár – de pont azért kérdem! Valószínűleg jól lehúztam magamat a skót lazaccal, amit drágán megvettem, abban hiszemben, hogy ez vad lesz. Naná hogy jó zsíros volt.

 • a skotok is nagyreszt akvakulturaznak, azert. Skociaban sem konnyu vadlazachoz jutni.

 • Medvedr: sajnos az ár is lehet csalás, adhatják a tápos, alig hat métert úszott lazacot is drágán. De a vadlazacon ezt ma már mindig feltüntetik, és a hús színe valami elképesztően élénk vörös, a rostszerkezete pedig sokkal “kigyúrtabb”. De ezt csak a vájtfülűek ismerik fel – én pl. aligha, hiszen hiába vagyok tényleg tapasztalt, sőt, tekintélyes horgász, lazacot még sose fogtam. De hogy a különbséget érzékeltessem: a tógazdasági “pacni” ponty zsírcsíkos hasa és tápíze ég és föld a tiszai sodrófa alakú vadponty feszes izmaihoz, üde ízéhez képest. Halászlében a kettőt biztosan akárki el tudja különíteni. Vadlazac nálunk alig kapható, és ha igen, legalább ötszörös az ára (én egyszer láttam, akkor se szupermarketben, hanem egy úri jellegű csemegeboltban).

Comments are currently closed.