Üveges szemmel bámulom a szíenent…

Szegény Dolfi. Ha ő ezt tudta volna, akkor nem a V2 be invesztál, meg az U-boatokba. Nem Werhner von Braunba hanem csak Leni Riefenstahlba. Meg a filmhiradóba.

Üveges szemmel bambulok magam elé…

Nézem a SZÍENENt.
Más stáb nemigen jutott be Gazaba, az Alja Dzsazirát pedig nem fizettem elő, mert az csak a pornó csatornákkal együtt, egy csomagban van, és ha együtt veszem meg az egészet, félő, hogy biztosan nem a Dzsazirát nézem, hanem az izét, szóval tudod. Mert az jobb.
Legalábbis még mindig jobb mint más.
Van még az AjvéTV, a szimpatikus Breuerpéterrel, de ők nem küldtek ki helyszíni tudósítót Gazaba, az ő szerényebb költségvetésük maximum Péter gardrób szekrényének díszlete előtti beszélgetéseket tesz lehetővé, egyébként mindig szimpatikus de kevésbé exponált szelíd emberekkel.

Péter meg olyan erővel hozza önmagával a hatvanas évek Emke Presszó- Palace Hotel fodrászata – Hauer cukrászda háromszögének feeelingjét, hogy ez egyszerűen kizárja, a dolog jelenidejűségének illúzióját.
Lenne még a cenzorált és kizárólag a jóllakott napközis külsejű IDF szóvívővel önmagát tökön szúró hivatalos izraeli jutúb site, de ez még az én teljes elfogultságom mellett sem élvezhető, nem utolsó sorban azért, mert mióta a csapatok bementek, nincs benne semmi.
Korábban isteni dolgok voltak, imádtam az IDF rakétájára szerelt kamerájával együtt menni, mint Műnchausen báró az ágyúgolyón, és együtt becsapódni a tenger felől a célpontba! Utána mindez egy másik nézőpontból meggyőző, meglepő és mulatságos. És utána grizes képként érzékeltetni, hogy jelentem, becsapódtam. Sitty-sutty oda a mediterrán panziónak kinéző tengerparti hamasz villa.

Nem ti, akik néztek, hanem én aki a rakétán csücsülök, én csapódtam be… Nem becsapás ne szórakozzatok, becsapódás!
Most pedig komoly a helyzet, tehát mostantól mindent kicenzuráznak, csak a jófiú szóvívő van, nincs kétfajta, ezt egyétek, mint mi a fatálcáról a folyosón a lekváros kenyeret vaj nélkül a napköziben.

Cenzura van.

Tudom hogy direkt, de akkor is baromság.

Szednének össze egy izzadt, borostás, jóképű, vagány zsidó katonát, aki már 3 napja nem zuhanyozott, amire egyébként van lehetőség esetleg most Gazaban, mármint hogy az ember ne zuhanyozzon, mert sehol egy Kludi keverőcsap, szóval jobban szeretném őt látni bármely napszakban, mint ezt a jófiút, aki felmondja a szöveget.
Most komolyan az van, hogy ez kell nekünk itt a világban, Izraellel szimpatizáló pesti zsidóknak???
Vagy Izraelben ezt zabálják az emberek? Vagy bárhol a világban?
Nem, ezt kizárom. Ez a jólfésült szemüveges gyerek nyilvánvalóan valakinek a valakije, mert magától, kiválasztásos verseny alapon nem kerülhetett volna képernyőre, mindenesetre öröm, hogy a nagymamájának sikerült mosolyt csalni az arcára, hogy a kölyök ott van a jutubon, és még bármi lehet belőle.
Bármi.

Bármi, csak média győzelem biztosan nem.

Nézem hát a Szíenent.

Véres csecsemő, száguldó mentőautó, mégegy sebzett gyerek, mentőautó nyitott hátsó ajtóval befarol, öregasszony zokog, káosz és vér, fiugyerek profilból 20 centis ragtapasszal ez kibírhatatlan.
Számolom. Egy, kettő, három, négy, öt, közben kis riport csak hangban a gazai főorvossal hogy tele van a kórház,
Hat, hét, nyolc, kilenc, tíz, tizenegy, reklám.
Tizenkettő, tizenhárom, tizennégy, közben kis Bush elnök, majd tizenöt, tizenhat, tizenhét, közben Living Golf.
Tizennyolc, tizenkilenc, húsz huszonegy, és jön Wolf Blitzer, aki tökolyan mint Györffy Miklós, csak nem dohányzik adás közben.
Huszonkettő, huszonhárom, Nick Robertson, huszonnégy, Eco solutions, majd huszonöt, Screening Room, huszonhat nem számolom.
Huszonhatszor nyomják a sokkoló klipet a sebesültekről.
Bementek Gazaba fene tudja hogyan, mert az IDF senkit nem engedett be ha jól tudom, Nick Robertsonék viszont lefizették akit kellett az egyiptomi sorompónál, és megcsinálták a melót.

Nick Robertson tudja a jobot, a goal az, hogy nagy legyen a nézettség a célcsoportban, bár Libanonban lebukott, hogy nem ő a producer, és a helyszíneket sem ő választja ki, hanem a Hezbollah.
Le is vették a képernyőről egy kis időre, mert kínos, hogy hazudott és manipulált, de a leginkább az volt a kínos, hogy ez ki is derült.
Most már nem is engedik forró helyszínekre, csakis repi riporternek a szálló teraszára, mellé vetített háborús jelenetekkel, és előléptették hiteles riporterből senior international correspondentnek.
Hát ezt tényleg meg lehet bocsájtani, csak napi másfél milliárd embert vett hülyére, ami azért meg sem közelíti Zuschlag Janos csúnyaságait, aki bár kifizette a lopott pénzt másik lopott pénzből, mégis sitten ül, pedig gyereke is született kőzben, ez így rendben is van és arányos.

Szegény Richard Quest is többet kapott letiltásban, amikor betépve és nemiszervét zsineggel saját nyakához kötve tűnt fel a Central Parkban egy jól sikerül homokos duhajkodás után pirkadatkor, és ez alaposan lerombolta a csatorna hírnevét.

Robertson nem.
Ő rendben a helyén tartotta a szervét balosan ahogy kell, miközben képen kívül a Hezbollah intendánsa vezényelte a csapót.
Action!!!

Most háborúzunk gyerekek vagy tévézünk?

Bementünk tegnap Gazaba, na nem mi itt pesten, meg nem ti ott Londonban, hanem ők ott a Cahalban. A fiuk meg a lányok mentek be tegnap és mi büszkék voltunk rájuk.

De ma már büdös ez az egész.

Mert ez a sok ismétlés bezavart az agyunkba, Kurva sok itt a vér. Kurva sok itt a sérült civil.
És a gyerekek.
Büdös ez az egész gyerekek, én mondom, az erőszak erőszakot szül, beszélték volna meg ezek fehér asztal mellett, minek ez a véres izé.
Csak a baj van a zsidókkal.
Ha nem értenétek nézzétek a TV-t! a CNN-t!
Nincs ott semmi más csak a civil áldozatok egy hírblokkban huszonhatszor bejátszva. Slejfniben ahogy a szakmában mondják, azaz szépen összevágva és a végét az elejéhez ragasztva, lehet indítani és közben kávézni, ha lemegy az egész kezdődik elölről, és megint és megint huszonhatszor.

Hamasz embert egyet sem látni.

Ők szocialista brigád vállalásban most a zümmögő kórusban énekelnek, vagy színházi matiné előadáson vannak, és a jegyeket lepecsételteteik a szakszet. titkárral, jól mutat majd a csapat kasszam rakétával a brigád naplóban.
Ők most nem értek rá forgatni, egyszerűen nincsenek, vagy nem fontosak, nem fértek rá a képernyőre.
Mindent nem lehet megmutatni, mert akkor még az emberek félreértik vagy nem értik, mert ők buták. Buták mint a föld, ezért kell nekik megmutatni mi a lényeg, és hogy jól megértsék elég sokszor, mert ismétlés a tudás atyja.

Szegény Dolfi.

Ha ő ezt tudta volna, akkor nem a V2 be invesztál, meg az U-boatokba.

Nem Werhner von Braunba hanem csak Leni Riefenstahlba. Meg a filmhiradóba.
Vazze, ő tényleg ezt csinálta, ő fedezte fel a tömegmanipuláció jelentőségét és a marketinget, Eizenstein és Dovzsenkó sem volt kezdő, de igazi profi munkát ő vitt a filmszalagra, ma is tanítják mindenhol.

Ha Robertsonék ott lettek volna Drezdánál a bombázások után, akkor minden egészen másképpen alakul!

Mert a világ nem tűrte volna a csúnya látványt és megfordult volna a közhangulat.
Nem kell ez a háború, fejezzék be most azonnal, kössenek tűzszünetet a Dolfiékkal, és akkor szegény Éva Braun meg Dolfi nem flambírozzák magukat a bunkerban, hanem gyerekeket nemzenek és boldogan élnek velünk míg meg nem halunk.

Most már nem filmszalag van hanem videó.
És a legjobb a Szíenen!
Én nem tudom, egész nap melózok, hulla fáradt vagyok. Ezek ott háborúznak, mutatják a tv ben. TV-zek, mert ott mindent látni és már látom mi az igazság. Vér és erőszak, önmagáért való no prescription viagra értelmetlen marakodás, fejezzék be!

Fejezzék már be, mert zavar!!

Ne vérengezzenek már, a kutyaúristenit!!!

Fejezzék be, legyen már béke, kössenek tűzszünetet, mert én tudom, hogy helytelen dolog amit csinálnak, gyerekeket ölnek. Láttam a szienenen.

Azok a gyerekek akik most ott benn menetelnek, nem tudhatják, szegények meg vannak tévesztve, nem tudják miért harcolnak.
Ott nincs náluk semmi, a mobiljukat is elvették, nincs TV sem.

Nem látták a Szíenent.

Wwan blogjahttp://wwanblogja.blogspot.com

165 Responses to “Üveges szemmel bámulom a szíenent…”


 • Ha a magyar híreket végigzongorázod, akkor sem látsz,
  hallasz mást.
  Óh azok a boldog Chrudynák-i idők.

 • szerintem Hessna teljesen korrekt riportokat szokott nyomni az m1-en.
  bár nyilván jobban menne neki a dolog ha bentről kéne, de oda ugye elvileg nem mehetne senki (nem véletlenül).

  cnn tényleg kezd borzalmas lenni. az első pár napban még törekedtek talán a kiegyensúlyozottság látszatára, azóta viszont halott csecsemők mindenütt, hogy azt az elmebeteg felvételt ne is említsem, amin a bátyja megörökíti a pár éves öccs halálát és ez megy a cnn-en loopolva…

 • Azt hiszem ez a cikk a Judapest eddigi legnagyobb mélypontját jelzi.
  Lesz mit megbeszélni ma este a srácoknak. Kár, hogy nincs időm most evvel foglalkozni, de azért családilag képviseltetve leszek.

 • A médiamunkás már úgy elaljasult, hogyha választania kellene, hogy megment egy emberéletet, vagy csinál inkább egy nyertes fotót, akkor az utóbbit választja…

 • az mondjuk érdekes, hogy hirtelen mégis “zsáner” lett Gáza…

 • Szerintem rájöttek, hogy akár mit is tesznek, Izraelt csak is negativ szinben tüntetik fel a világsajtóban. Akkor meg minek izzadjanak…

  Miért mélypont ez a cikk? Mert nem hozza a szokásos balos-liberális önostorozó zsidó hozzáállást?

  Függetlenül attól, hogy ki hogyan itéli meg a gázai haborút elvártam volna valami együttérző cikket a legolvasottabb zsidó portáltól.

  A zsidó történelem Izraelben zajlik, nem az Újlipótvárosban.

 • Aki fel akar háborodni, az inkább olvasson Menő Nem Menő blogot (a közel-keleti konfliktus úgy ahogy van NEM menő):

  http://index.hu/velemeny/menonemmeno/2009/01/08/a_kozel_keleti_konfliktus_ugy_ahogy_van_nem_meno

  Wwan vendégszerző, neki van zsánere Gázához is. Nekem már nincs (kérem kaccsolja ki).

 • Psymon: akkor itt lenne szép abbahagyni teljesen. Az “abszolút mélyponton”. De miért is van ott a JP e bejegyzés miatt?

  A médiapolitika hatalmáról amúgy ajánlom a zseniális Johnny To 2004-es filmjét, a “Megszakítjuk adásunkat”.

  http://www.odeon.hu/kat.phtml?id=7082

 • értettem. nyilván fárasztó, csak én azt hittem többek közt erről is szól a blog (eddig mindig így volt, Naszrallah fingott egyet, itt már poszt volt – nagyon helyesen).

  nekem amúgy semmi bajom a poszttal, nagyjából egyetértek.
  ugyanakkor tényleg nincs más, mint a CNN. az izraeli 10-est én nem találom neten. még talán a 2-es is hasznos lehetne. és az al jazeera is lehet hasznos, ha valakinek jól működik a szűrője.

 • Végtelen szomorúságom okát Elie Wiesel irta meg a Hajnal c. művében, amelyet Jancsó Miklós filmesített meg, és az alábbiakban fogalmazta meg mondandóját:
  „A Tóra tanításai akkor szenvedtek világméretű vereséget, amikor a Törvény népe is kénytelen megszűnni hinni azokban az életelvekben, amelyekért évezredeken keresztül vállalta a folyamatos vértanúhalált.”

 • Persze, hogy nem menő. Semmilyen véres konfliktus nem menő, és egy háború egyik szereplője sem maradhat patyolat tiszta.
  De ha tetszik, ha nem, itt zsidó katonák harcolnak azért, hogy a rakétazónában élő másik kb. egymillió zsidó nyugodtan élhessen. Éppen ezért azt hiszem közünk van hozzá. Annyira biztosan, mint a cionista lazachoz vagy a karácsonyi mnetálszámokhoz.

 • Vagy ahogy a gyáva asszonynép közt egy igazi férfias jellem (Golda Meier) mondta:
  Azt még megbocsájtjuk ellenségeinknek, hogy megölték gyermekeinket, de azt, hogy gyermekeik gyilkosává tettek minket, azt sohasem!

 • Psymon,
  Miért?

  Szerintem az emberiség érdeklődése van mélyponton, hogy a véres gyerekekre kiváncsi. Ha nagyítóval keressük lehet találni (zsidó vagy zs-szimpatizáns BLOGOKON, nem hírekben olyan videokat, ahol kerek-perec lefilmezik, hogyan képik ki a palesztinok a kisgyerekeiket katonának vagy öngyilkos merénylőnek. Miért nincs felháborodva senki? a “war-crime” definiciója szerint gyerekeket kiképezni is háborús bűnnek számít hol vannak tudósítások és tüntetések azok ellen akik megfosztják a saját gyerekeiket nem csak az értelmes élet lehetőségétől, de magától az élettől is?
  A világ teljesen eltorzult?

 • Nem tudom, hogy ez vmi szatíraszerűség-e, mindenesetre jól mulattam. Ha megengeditek, a fölhorkanóknak és a nagy egyetértőknek csak annyit, h nem kell mindent olyan komolyan venni :)

 • “eddig mindig így volt, Naszrallah fingott egyet, itt már poszt volt”

  Naszrallah 2006-ban fingott (nagyot), mi pedig pont a Golan Fennsíkon “üdültük” Stimm Elmával, ez okozta az akkora kiemelt foglalkozást a témával. Amúgy akkor is sok fintorgás volt, pedig akkor még igencsak poszt-posztcionista (aka neocionista) tematikát nyomtunk itt páran. Most viszont már Orosz Péterrel értek egyet.

 • Nézzétek inkább a Channel 10 News híreit, nagyon emberi, sajnos csak héberül van, de szeretem hallgatni a nyelvet és nézni a jó zsidó arcokat. Most éppen Simon Peres elnök részvétlátogatása volt látható, ha jól értelmeztem a történetet.
  http://wwitv.com/portal.htm?http://wwitv.com/television/index.html?http://wwitv.com/tv_channels/b2533.htm

 • shadai attol, hogy nem meno a kozel-keleti konfliktus, meg letezik, nagyon is. muszaj foglalkozni vele, szerintem. elolvastam meno manot. a lenyege, hogy itt ket csunya bacsi csunya dolgokat csinal, ejnye-bejnye, olyan csunyasagokat, hogy mi tudni se akarunk rola. hat ez tenyleg magvas. es hogyan tovabb?

 • ja, es aczel endre is azt irta, hogy ezek a csunya izraeliek csak a valasztasi kampany miatt haboruznak, mert ezeknek semmi se szent, plane nem a palesztin gyerekek vere. most komolyan shadai ez itt az ervenyes narrativa????????????

 • A post meg nagyon teccik.

 • Ez egy személyes vélemény volt, az írás stílustalansága, kidolgozatlansága és cinikussága miatt.
  És reméltem, hogy nem lesz szó olyan dologról, amiről gyakorlatilag nem lehet okosat mondani.

 • bede márton írása teljesen hozza a formát. nem tudom miért csodálkoztok ezen? már a matulás korszakában is a vegytiszta cinizmus volt, kb a:
  tőlem felfordulhat mindenki, szarok én bele, csak csöndben csinálják, mert zavar…

  ha lehántjátok az írásról ezt a réteget, akkor részben nem sok marad, de a maradék elég érdekes lesz…

 • Az a baj, hogy az írás stílustalan és csúnya, rosszul fogalmazott, de sajnos igaza van. Épp ezért nem hiszem, hogy mélypont lenne. Sajnos webeth-nek is sok igazsága vagyon. Mindez nagyon elkeserítő!

 • nekem nincs semmi bajom a cikkel, de Hamalach Hagoelel nagyon egyet tudok érteni, én is kicsit több együttérzést vártam a judapesttől, van egy ország, amit (a posztokból kiderülve) a szerkesztők szeretnek, ez az ország most háborúban áll egy másikkal és bármikor hadba léphet még eggyel. Azt gondolom, hogy az a minimum, hogy ezzel az országgal foglalkozunk és nem fogjuk be a fülünket tizenéves pacifisták, vagy reményvesztett vénemberek módjára.

 • Lev ez igaz , de itt a média-működés volt tollhegyre tűzve, ami olyan amilyen.

 • Szerintem meg az van, hogy nagy hiba nem követni az eseményeket. Ha jól látom 60 év óta először az arab államok együtműködnek Izraellel. Kurvára megunta mindenki akinek egy kis agya van a szélsőséges kiszámíthatatlan, sariát bevezetni kívánó, pánarab egységet vizionáló, gyerekeket biztos halálba küldő, soha ki nem számítható szélsőséges Hamaszosokat. Biztos vagyok benne h. Izrael ezt bizony jó előre lezsírozta pl. az Egyiptomiakkal. Amit most látunk az nem egy háború, hanem az egész közel kelet átrendeződésének kezdete. Ha ennek a nagyon csúnya, nagyon véres, és kétség kívül szörnyű hadjáratnak vége lesz (legkésőbb 2009. január 20) talán a palesztinok “rosszabik” fele is belátja hogy jobb lenne talán egy nyugodt békés országban élniük… És ehhez csak annyit kell tenniük hogy kimondják és le is írják: Izraelnek joga van a létezéshez. Ha ez megtörténik talán nem lesz akkora lelkiismeret furdalása azoknak az izraeli vezetőknek akik ezt nagyon szomorú hadjáratot, kitervelték, megszervezték, és aztán végre is hajtatták… :-(((((( Szóval csak azt akarom mondani Shadai h. talán érdemes lenne róla beszélni. Van ez olyan fontos mint egy jó recept… szerintem.

 • Medvedr! Na de kit érdekel a média?

 • sanyi,

  ha jól tudom Libanon és Jordánia és mocorog mostanában(legalábbis akik most kint vannak ezt mondják), szóval nem igazán lehet tudni, hogy mi lesz a vége…

 • mellesleg pacifista

  háborúban nincs igazság

 • mellesleg pacifista

  szm. a Palesztinoknak kéne kezdeményezniük a békében, mivel katonailag ők a gyengébbek, szm. ez lenne logikus
  + én nem támadnám meg a világ katonailag egyik legfejlettebb államát
  szm. ehhez se kell kvantumfizikusnak lenni

 • tudom. De eddig csak nagyon gyengén. Ha ennyiben marad oké. Ha nem, az tuti h. nem lesz jó. De talán nem lesz baj.

 • Kedves wwan,
  a hirtelen jött felindulásom miatt még nem volt időm gratulálni: nagyon tetszik a fanyar humorod és az (ön)irónia, ami ezt a különben szomorú témát is élvezetessé teszi!

 • saintlouisdefrance

  a világ már nem hagy mindent szó nélkül amit Izrael csinál. egyszerűen a global viewernek kezd elege lenni a falból, blokádból, földi légi offenzívából és fogy az eddig mértéktelen jóindulata.

  a CNN nem alakítja ezt a véleményt, hanem igazodik hozzá. senki nem szereti a Hezbollahot, csak nehéz azt jól eladni, hogy Izrael akkor indít földi-légi offenzívát amikor már hónapok óta köztudott volt, hogy humanitárius katasztrófa van Gázában.

  de biztosan én vagyok érzéketlen, sőt, iszlám fundamentalista! ráadásul nem is szokásom képzeletben izraeli rakétákon mecsetekbe szállni.

  csak mellesleg: Nic Robertson keresztneve Dominic, ezért nincs k a Nick végén.

 • saintlouisdefrance

  Hamast akartam írni, de Hezbollah se népszerű a világban.

 • SLDF! A palesztinoknak fel lett ajánlva az álltaluk követelt területek 97 százaléka. És a maradék 3 százalék sem teljesen elveszett számukra. Ezért a következő áldozatot kéne meghozniuk:el kéne fogadniuk Izraelt. Nem mellesleg ha 60 évvel ezelőtt izrael nem alakul meg akkor most ez a szerencsétlen (és ezt most nagyon komolyan mondtam) nép valamelyik másik arab állam, vagy az angol birodalom része lenne…

 • mellesleg pacifista

  nem tudom hogy az europaiak mit pattognak a témán, Europabol sikerult kiírtani egy szorgalmas és értékes közösséget(európai szemmel is 100-as skálán 100-as), szerintem aki ezen a témán pattog az ha tehetné a mai napig utána menne ezen embereknek akár Júdeába is…

 • mellesleg pacifista

  én háborús övezetben nem élnék semmi pénzért, elmennék nyugatra vagy valamely békésebb arab országba ha már otthonomban gáz van

 • Senkinek nem tunt fel, hogy ebben a cikkben es az en cikkemben is talalhato szuper kis homoerotikus kitetel? Egy lepessel kozelebb a megbekeles!

 • saintlouisdefrance

  mellesleg pacifista,

  az én őseim is zsidók voltak, őket is irtották és mégis pattogok.

  nem kell feltétlenül cionistának lenni: a háború előtt az a csóró és műveletlen zsidók filozófiája volt.

  pl.: az én dédszüleim gazdag és művelt nagypolgárok voltak, nekik nem volt vonzó ajánlat, hogy mehetnek a szentföldre kapálni a sivatagba. ők szerették ezt a hazát és lakóit. sikeresek voltak és megbecsülték őket.

  Csak azoknak kellet új ország, akik a régiben semmit sem értek el. az értékes és szorgalmas közösség igenis jól érezte (és érzi) itt magát.

  mivel nálunk családi hagyományból teljesen hiányzik a cionizmus, soha nem szerettem azt az országot amely az én őseim kiontott vérére is hivatkozik, amikor szentföldi hektárokat foglal magának. honnan veszik a bátorságot, hogy mások tragédiáját kisajátítsák?

 • de feltünt, az apacukában is kérdezték a csajok, hogy ez most akkor mi? azt válaszoltam, hogy a közel-keleti jó nők: trivialitás, amit nem is szükséges külön kiemelni.

 • saintlouisdefrance

  Sanyi,

  nyilván: valami Nagy-Jordánia vagy Nagy-Egyiptom szerűségbe tartoznának.

 • Köszönök minden véleményt.

  A szöveget hétfőről keddre virradó éjszaka írtam, a szárazföldi csapatok szombat délután mentek be.
  Tehát mindössze második napja voltak benn a gyerekek, és a közhangulat máris ellenük fordult, ott ültem késő este a CNN előtt, és letaglózva láttam, hogy miért.
  Együltömben, finomítgatások és átolvasások nélkül vetettem oda, a nyersessége ellenére sem változtatnék rajta semmit, én szeretem ezt a szöveget. Nem akartam egyáltalán cizellálni, az időzítést tartottam a legfontosabbnak.
  Éjjel kettőkor végeztem, beraktam a blogomba, elküldtem a SOFAR-nak és a Judapestnek is, azzal, hogy ha kell használják.
  Nem tudom ki kit szeret vagy utál, de az írásomat levegőhöz segítették ott is, itt is.
  A Sofar teljes erővel mögé állt és most Shadai is, annak ellenére, hogy a Judapestnek “nem zsánere” a téma.

  Béke mindenkinek.

 • hmm… aki hőbörög, hogy a juda miért nem ezt és azt: nem_kötelező_olvasni. a judapest szerkesztői azt csinálnak amit akarnak. ez egy blog, ne várd már el, hogy miről kell írnia! ha nem tetszik ne olvasd, vagy írj egy másikat, ami neked tetszik, és a hozzád hasonlóknak. mostanság nekem sem nagyon tetszik a jp, de azért rá-ránézek. de senki sem kényszerít, hogy olvassam basszus ne legyetek már eltévedve…

  a jóllakott ovishoz: izraelnek gratulálok, hogy több évtized után rájött, hogy a nagy szabrasága mellett nem árt valahogy bemutatnia magát a világnak, és van olyan hogy média. hát, picit le vannak maradva. igen, a média gecin bánik izraellel. a média azt csinálja, amiért nézik. ha ez kell, ez kell. a tájékozatlanság magabiztossá tesz, nekik meg felületesnek lenni kényelmes. ez van. megéri. ha majd minden francia megvilágosodik és leveszi a palesztin sálat és nem hallgat több ska-p-t, akkor majd a le monde is összeszedi magát.

  de ettől függetlenül nem, nem kell _hinni_ izraelben. nézd a tényeket. nem leszel boldog.

 • A média azt mutatja amit a hamasz akar. Az afp, bbc, reuters, minden kritika nélkül simán leadja, akármit is ad a kezébe a hamasz.

  Tegnap azt láttam, hogy – öt perccel azután, hogy a sajtó hisztizett, hogy nem engednek a csúnya zsidók oda senkit – vagy harminc kamera kisért be a kórházba egy sérültet. Fene tudja hol készült a felvétel és mikor. Még sz sincs kizárva, hogy gázában, aznap. De sosem tudjuk meg.

  Izraelnek meg el kell döntenie, hogy (katonai) biztonságot akar, vagy úgy csinál, mintha elhinné, hogy majd a sok ország őtet szeretni fogja, ha hagyja magát rukettázni/robbantani.

  A médiaháború is háború, ebben igen sokat árt a hamasz izraelnek. Sajnos a hamsznak semmi egyéb célja nincs, ezért visszakozni se tudna, még ha akarna se. Izrael nem nyerhet médiaháborút, mert egy viszonylag jól prosperáló gazdaság, forgalmas utcák, művelt mg területek nem érnek képeket a hirekben, szemben egy piszkoslábú utcagyerekkel, akivel viszont world press photo-t lehet nyerni. Hátmég a véres képekkel.

  A világ nagy része azt látja, amit a hamasz láttatni akar, ami igen jól bánik ezzel a fegyverrel. Mára a bcc vagy az independent le se meri irni, hogy egy magát kamionnal az átkelőnél felrobbasztó hamaszos az terrorista. Csak “fegyveres” vagy “aktivista”.

  Izrael nem nyerheti meg a médiaháborút. De teremthet biztonságot a lakóinak.

 • “Izrael nem nyerheti meg a médiaháborút. De teremthet biztonságot a lakóinak.”

  ez a kettő biztosan működik egymás nélkül?

 • mellesleg pacifista

  az én őseimről se tudom, hogy cionisták lettek volna e, de mindenesetre nem ortik,szerettek itt élni,szerették az embereket és szeretik is
  én is imádom ezt az országot, sőt úgy érzem megbecsült tagja is vagyok, teszek is érte

  amugy ez nem teljesen igaz a kintiekre, vannak ám nagyon komoly emberek ott is, mindenhol van ilyen meg olyan ember is

 • bede, én rögtön kérdeztem shadaitól, hogy hogy is van ez a’csodálatosak a forróvérű, mediterrán pasik’ dolog a cikkedben…

  amúgy egyetértek:D

 • mellesleg pacifista

  mármint amit mondtál saintlouisdefrance az nem igaz teljesen

 • aáron. nem.

  a világ nem veszi figyelembe, hogy a hamasznak nem célja egy palesztin állam létrehozása. a hamasz célja a hamasz.

  aztán mindenki kombinálja ki, hogy kinek ér meg mit, hogy most felmenjen az olaj ára, vagy adakozzanak a segélyszervezetek vagy, vagy, vagy….

  a médiában egyelőre azt fogod látni amit a hamasz akar. senkit sem zavar a totális propaganda. szenvedő gyereket akarnak, meg blémelni a szenvedést okozót és nem érdeklik a tévénézőt, guardian-olvasót a háttéresemények, történelmi távlatok, politikai harcok. arab kisgyerek – izraeli vérszomj. ennyi elég is. megvannak az emóciók, tisztán feldolgozhatóan látszik a jó-rossz, a fekete-fehér.

  tegnap még az ensz is megégette magát az iskolás sztorival, most ő is vagdalkozik. a látszat a lényeg. izrael viszont nem tudja a jótékony, kedves, támogató imidzset fenttartani/fenttartatni, mert egyrészt akkor rakétával lövik, másrészt pedig összeomlik a sok éve jól működő szegénypalesztinkisgyerek-gazdagdölyföszsidóbankárkatona ellenét, ami tökéletesen kielégiti az emocionális igényeket.

  a szélsőségek meg megint csak elmondhatják, hogy a pászkaszállitó katonai konvojok már felkészültek a keresztény szüzek vérének kiontására. szlogenek vannak. “arányos válaszcsapás” meg “agresszor” meg “mészárlás” meg “humanitárius katasztrófa” .

 • “izrael viszont nem tudja a jótékony, kedves, támogató imidzset fenttartani/fenttartatni, mert egyrészt akkor rakétával lövik, másrészt pedig összeomlik a sok éve jól működő szegénypalesztinkisgyerek-gazdagdölyföszsidóbankárkatona ellenét, ami tökéletesen kielégiti az emocionális igényeket.”

  vagy nem is akarja. most már talán egy kicsit igen, de hát nem igazán megy.

  amúgy ne is menjünk messzire. a magyar jobbos média is vicceseket produkál, kedvencem az echo tv volt a háború második napjan (!), ahol gázai vérszivattyúról beszéltek…

 • az emocionális igények kielégítése, nagyon jól mondod. ez kell, ezért ezt adják! és igen, a vérverítékes faültetés a negev közepén, az nem fér bele a hírversenybe.

 • Itt spanyolországban is ez megy nap mint nap. Itt is ismetlodnek az iszonyu kepek a halott gyerekerol, es a hirek a zsidókról és palesztínáról. Az Izrael szó el sem hangzik. Megszálló Héberekröl, zsidó hadseregröl beszélnek. Palesztin es Hamasz egy kutya es a szegeny palesztineket szeretjuk. A karacsonyi háromkirályok felvonulásra (ez itt egy óriási parádé a fövárosban amit minden TV csatorna közvetít) hoztak is egy kisgyereket Gázából hogy mutassak mennyire jok es szolidarisak. Itt évszázadok óta nem élnek már zsidók. De ettöl még az ország nagyja (es egyre nagyobbja) mélységesen antiszemita. Én meg csak szomorú vagyok és kikapcsolom a TV-t. de ez nem oszt nem szoroz, a tobbiek nem teszik. A riport végén néha elhangzik, hogy “az Izrael városaira dobott rakétáknak nincsenek emberáldozatai”. Egyébként ezen nap mint nap felhaborodnak, hogy miert van csak ilyen keves izraeli áldozat, nahát nahát. Szóval itt így….

 • egyébként, nem a témát ragozva, a hir útja hamasz-rajtersz/afp-mti(gyakran szarul forditva)-portálok – lustairodista.

  Ebből természetesen az lesz, hogy olyanok, akik térképen nem találják Jeruzsálemet (gázáról azt se tudják miaz) megmagyarázzák neked, hogy a kasszam ez majdnem jól is esik a zsidóknak, és eztán leöntenek az izrael kritikának mondott tömény, antiszemita hamasz propagandával.

  gázában nincs villany: mondja a riporter a működő közvilágitás alatt állva.

  gázában nincs újságiró mert a mocskozzsidók nem erisztik őket be, hogy szabadon igyák a szózek vérit. mondja ezt a hang a képsor alatt, ahol tiz kamera kisér be egy gyereket valami épületbe

  amit a hamasz a szájukba ad, az másnapra már a széjobb-jobb-bal közbeszédben van, legszebb példa a humanitárius katasztrófáról pofázás, miközben izraeli teherautók hordják be a tápot.

  a brit ujságirás megkurvult úgy i-tenesen, ahogy egyre hangosabbak ott az iszlámok úgy torzul el minden hamasszal kapcsolatos hir.

  nagyon hatékonyan csinálják, szó se róla.

  vérszivattyú – nabammeg

  teccik-nemteccik a hamaszt a nép felkérte a képviseletre, aztán ahamasz csak magára húzta az IDF-et, akkor most tessék kussolni szépen, vagy elzavarni a hamaszt.

  a judapestnek is vége :(
  sorolhatnám.

 • székely andrás

  Már nem tudom hol – NOL talán – arra céloztam mint medve1942, hogy az izraeliek nem szándékosan lőnek civilre meg pláne gyerekre, MERT a HAMASZ LEGHATÁSOSABB FEGYVERE a halott-sebesült gyerek fotója. Mindig így volt, emlékezzúnk a napalmos bőrű meztelen kislányra, aki eléggé betett 1975 előt az amerikai hadvezetésnek Vietnamban. Vagy gondoljunk Hoffman Ferenc aka Ephraim Kishon mondására: a háborút az veszti el, aki odaengedi az újságfotósokat a harctérre. Ja, és nem vagyok bátor, csak pocsék rossz kedvű. Gyászolom kicsit a judapestet is.

 • “tegnap még az ensz is megégette magát az iskolás sztorival, most ő is vagdalkozik.”

  Nektek teljesen elborult az agyatok.

 • A francba nincs már béke. Hogy rohadna meg a szienen. Ez az egész baszkolódás az igen okos brit birodalom ajándéka. Milyen élet ez már, folyamatos, kiszámíthatatlan terrorfenyegetés vs menekülttábor. Hogy mi a frászért nem tudunk/tudnak kitalálni ebből a csapdából, hogy még sose jött össze, hogy egyszerre mindkét oldalon értelmes ember állt volna…..
  És hát médiaszempontból tényleg gáz az áldozatok 7 vs 600 aránya

 • Vajon ha kiderülne, hogy nem is zsidók, hanem cigányok/palesztinok/olaszok (a la Frank Zappa*)/spanyolok/stb. a magukat zsidóknak gondoló kommentelők, mi lenne a véleményük?

  * “Wait a minute…I’ve got it…you’re an Italian!
  Hah?
  Yer Jewish?”

  (Frank Zappa – Dancin’ Fool)

 • muskotály küvé

  Nem követem annyira az eseményeket, de nem tartom valószínűnek, hogy a 7-800 palesztin áldozat akár fele HAMASZ-terrorista lett volna. A szerencsétlen rakétáiknak nem tudom, volt-e 10-nél több áldozata (bár én sem örülnék, ha a szomszéd faluból néha át-átlőne valaki egy rakétát).
  Bár kicsit már történelmi időtávlatnak tűnik, de valahol mégiscsak Izrael államnak a palesztin földterületek rovására történt megalakulása és a területek kiterjesztése mindennek az oka. A palesztinek lehet, hogy birkaszagú, tudatlan pásztorok, de mégiscsak az ő földjük volt, ahol most a kibucok virágoznak. Ezzel csak azt akarom mondani, Izraelnek is lényegesen nagyobb felelőssége volna a helyzet megoldásában, a menekülttáborokban élők legalább új generációi életkilátásainak javításában, stb., különben a HAMASZ-tagok folyamatosan újratermelődnek.
  Ez egyébként nem háború, hanem egy belső rendészeti akció.

 • Jönnek a választások Izraelben. Kellett valamit csinálni a kormánynak. Erre pont jó egy kis háború. Ennyi.

 • muskotály küvé

  nem, nem belső rendészeti akció. A hamasz egy politikai szervezet, aki felvállalta a választási győzelmével – akárhogy is zjalott – a palesztinokat érintő dolgokat. Egy szeparált helyen, ahol ő az úr, rukettákat lőnek a szomszédba. Ezt pestiesen úgy mondják, hogy rázzák a pofonfát, még ha cinikusnak is tűnik és nagy valószínűleg bérmunkában csinálja, a palesztinok bőrére.
  A baj, hogy a hamasz mellett a palesztinok is halnak, ami egyrészt egyértelmű következménye a közösségi döntésüknek (azt nem nagyon lehet mondani, hogy a hamasz nem azt ígérte, hogy megsemmisíti izraelt, ez hozta a szavazazokat) másrészt viszont én sokkal nyugodtabb lennék, ha tudnám, hogy számos palesztin gyerek nem él terror alatt (NEM izraeli terrorr alatt!) hanem jár iskolába, meg felnő meg dolgozik és nem médiahalott-wannabeként éldegél amíg vágókép lesz belőle.

 • Sajnos az iszlám azon ritka világvallások közé tartozik, amelyik nem igazán üldözöttként, inkább üldözőként kezdte pályafutását, már létezésének első századában országokat foglalva el. Köthetsz velük kompromisszumot és békét is, de csak magadat fogod vele becsapni.
  Többet erről nem is szólok, nehogy ki legyen moderálva a postom…

 • A civil halottak számán kívül mégis mit kéne még figyelembe venni, amikor véleményt alkotunk?
  A média ügyködése a tűzszünet irányába terelgeti a dolgokat, a kevesebb halottnál (rövid és hossz útávon is) pedig nincs fontosabb cél.

 • wwan, ez a legjobb cikk amit valaha olvastam ebben a temakorben!!! Es ebbe ertsd bele az angol nyelvu blogpostokat meg ujsagcikkeket is. En csak a Hettie vagyok, tehat nem valami szagerto, vagy ilyesmi, de azert mondhatom ugye, hogy a leheto legpontosabban fejezted ki egy halom ember erzeseit es benyomasait amint ul a sz***s hirtevek elott. Ha van blogod idedobod a linket hozza?

 • Budapest – Népsűrűség 3242 fő/km²

  Gáza – Népsűrűség 3 823/km²

  tudom, hogy nem ez a lényeg, de akkor mi vagyunk a világon a második legsűrűbben lakott térség? :D

 • Amszterdam – népsűrűség: 4 459/km²

 • “A civil halottak számán kívül mégis mit kéne még figyelembe venni, amikor véleményt alkotunk?”

  Peldaul azt, hogy mi okozza a halalukat. Egy celzott raketa, vagy pedig egy halom robbanoszer a pinceben, garazsban, konyhaban, ebedloben ami az egy raketa hatasara mind felrobban?

  http://www.youtube.com/watch?v=pNv-ro4XMxI

 • Hettie, ott találod a szöveg végén.

 • vagy ha rámkattintsz.

 • Bár nem gyakran kommentelek a JP-n (eddig talán egyszer, ha), rendszeresen olvasom már régóta, és sajnálom, hogy vége a blognak.

  Ami meg a konfliktust illeti, szerintem természetes, hogy foglalkozunk Izraellel, meg a háborúval, akárcsak az, hogy magyarokként/zsidókként (és/vagy, a megfelelő kipipálandó) soha nem értünk egyet.

  Találtam egy remek kis rajzfilmet, ami szó trú, és ajánlom figyelmetekbe:

  http://www.motherjones.com/commentary/fiore/2009/01/rocketscience.html

  Shalom.

 • Mi volt ez a tegnapi apacuka? A CNN nem mondta.

 • Please, help us spread the word and assist Israel in its battle against the Arab propaganda. It is extremely important to provide accurate news from Israel, so the public opinion will not be influenced by “Al-Jazeera” and other Arab news channels.

 • Mondjunk NEMET a SZENTFÖLDRE kilőtt rakétákra!

  Évek óta támadják rakétákkal Izrael déli részét, egymillió ember életét és biztonságát veszélyeztetik!

  A Gázai övezet teljes kiürítése után a hatalmat megragadó Hamasz katonai szárnya fokozta a támadásokat.

  A megkötött tűzszünetet decemberben a terroristák nem hosszabbították meg és rakétaesővel árasztották el az eget és a földet.

  Kérünk mindenkit, jöjjön el 2009. január 13-án, kedden délután 3 órakor az izraeli nagykövetség elé a (Budapest II. kerület, Fullánk utcába!)

  Fejezzük ki együttérzésünket a meggyilkolt áldozatok hozzátartozóinak, a megsebesítetteknek, a óvóhelyekre kényszeríttet óvodásokkal, iskolásokkal, idősekkel, betegekkel!

  Mondjuk ki! A provokáló Hamasz terrorista fegyveresei az okai a gázai emberek szenvedéseinek!

  Békét és biztonságot Izrael minden lakosának!

 • Ha Izraelt érdekelné hogy a világ mit gondol a dologról, el sem kezdte volna. Ha az izraeli hadvezetést érdekelnék a civil áldozatok, el se kezdte volna. Egy iszonyatosan nagy katonai ero zúdult rá egy kicsi és szervezetlen népre? csoportra?, és akárki is felelos ezért, aljasságot kovetett el. Nem hinném, hogy akár Izrael, akár a Hamasz, egyeul felelos lenne a helyzetért, és nem hiszem hogy bárki aki egyik vagy másik oldalt támogatja, szóban vagy híradóval, blogbejegyzéssel vagy fegyverszállítmánnyal, megveregetheti a sajat vállát, jól van Jóska! Ez a gyávák háborúja.

 • g béla,
  költözz Sderótba, most olcsók az ingatlanárak, jó befektetés, még van 15 másodperced…

 • Akárki is felelos. Én azt nem mondtam, hogy a Hamasz nem felelos, olyat amit ok, józan ember nem tesz. A gettók kozigazgatásához sem értek sokat, de azt nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy egy megyényi teruletu és nagyvárosnyi népsurusegu teruletet csak egyhetes tuzérségi elokészítés után lehet megszállni tankokkal és páncélozott csapatszállítókkal.

 • pedig ez van, ha az a terulet tele van fegyverrel es robbanoszerrel, alagutakkal es aknakkal.

 • Ezt sem értem. Ha a terület tele van alagutakkal és aknákkal, akkor a bombák kb mindent elpusztítanak, csak azokat nem.
  A hadsereg vezetõi, ilyen minõségükben, a lehetõ legjobban jártak el: az izraeli katonak és civilek körében minimalizálták a sérültek/halottak számát. De miért van olyan érzése az embernek, hogy a huszonegyedik században ez, így már kevés?
  A CNN és a többi sok száz palesztin halottról beszél. És ez azért van, mert sok száz palesztin meghalt. És ha az ENSz adatainak hinni lehet, száz palesztin nem volt Hamasz harcos. Ez pont százzal több halott, mint az indokolt volna.

 • Halkan mondom:

  A palesztin Izraeli problémát nem fogjuk tudni megoldani. Nem is erről gondoltam az irományomat.
  Arról indulatoskodtam, hogy miféle képet ad a média egy konkrét eseményről, ha nincs infója, hogy helyettesíti be forrás megnevezése nélkül utcán talált és szándékosan hozzájuk eljutatott féloldalas infókkal, hogy lehet az, hogy pusztán a média hatására 24 óra alatt meg lehet fordítani a közönség álláspontját stb. És hogy lehet az, hogy ilyen befolyások között és ezek hatására történnek majd döntések, politikai és katonai körökben. Hogy lehet az, hogy az alulcivilizált gazai hamaszosok profi módon használják a média befolyását, míg a média hatalommal felruházottnak kikikáltott és a világban ebben jelentős eredményeket bemutató zsidó nép ilyen szinten kezeli ezt a fontos eszközt.
  És az ember csak lefagyva űl a TV előtt.

 • wwan,
  lassan-lassan meg-(vagy csak el-)fordul a hírekben az iszonyú aránytalanság: egyre többet lehet olvasni a szenvedő Izraelről, az ottani elmúlt évekről, napokról. Is. Izrael nem szívesen fotózza saját sebesültjeit, halottait kegyeleti okokból – ez mindenképp nagyon emberi, és érthető.
  Az meg minden épeszű ember belátja, hogy ennél nagyobb figyelemmel a civilek iránt ( telefon, szórólapok ) nem lehet eredményesen harcolni.
  És ez már mind olvasható is nyugati, itthoni lapokban.

 • olvashato, olvashato, de elvetve :(

  wwan, amit a szienenen latsz az sok eves erozio kovetkezmenye. A zsido allam elleni szimpatia erozioja. Nem igaz, hogy ha nincs info csak erre lehet tamaszkodni. Nyugodtan csinalhattak volna anyagot pl Szederot 2001-2008 cimmel, vagy a 2000-res al-aksza nitifada cimmel, vagy miert bukott meg Camp David 2… de nem. Hanem csak kontextust nelkulozo kepsorok, az aszimmetria hangsulyozasa, es a palesztin meg UNWRA szovivok, honi muszlimok beszeltetese. S, hogy miert? Legalabbis Britorszagban azert, mert tartanak attol, hogy a radikal muszlimok begozolnek. Biztos lattad mit nyomtak le a londoni izraeli nagykovetseg elott, biztos hallottad, hogy burkoltan megfenyegettek a briteket, hogy mar nem sokaig tudjak visszatartani a haragjukat… Persze abrit mediaelit van olyan hulye, hogy bedol ennek. Pedig a brit muszlimok nagy resze nem tekinti legfontosabb dolganak, hogy mi megy Gazaban.

 • korrekt:

  1. zsido allam melletti szimpatia
  2. al-aksza intifada

 • Igen, ezekre a kérdésekre gondoltam én is, hogy mi folyik itt a civilizáltnak nevezett médiában. és hogy mi milyenek vagyunk, zsidók és nem zsidók, akik ezeket zabáljuk be.
  Nem foglalkoztam azzal, hogy a hamasz milyen, vagy az iszlám média milyen, az túl egyszerű lett volna.

 • Wwan, erre mondta azt a Sarah Silverman, hogy tudniillik a sajtó õt rasszistának állítja be, és ezt nem érti, mert õ zsidó, és azt hitte hogy a sajtó az övék. Nagyon, nagyon dzsanázom a Silvermant.

  A sajtónak, és nekem is az a bajom a dologgal (és persze akkora kibic vagyok, egy kibic-leviathán!), szóval hogy egy hatalmas katonai erõ zúdult rá egy rakás gonosztevõre, és a velük élõ civilekre, aki utóbbiaknak baromira semmi dolguk nem volna a dologgal. Csak akit eltalál a repesz, az már nem kibic. Meg akit behívak katonának, és nem valami nevetséges laktanyában kell nevetséges dolgokat csinálnia egy évig, mint nekem kellett, hanem oda kell mennie ölni és halni, az sem kibic már. És persze az sem, aki alatt felrobbantják a buszt. De akkora ló nem lehet az Olmert és a mellette állók sem, hogy azt higyjék, ezek után nem lesz kályhacsõbõl rakéta és irhamellénybõl robbanó mellény.

 • Izrael megnyeri a háborút, utána meg kell nyernie a diplomáciai háborút is, mert különben semmit nem ért az egész vérontás. A hamasz katonailag vereséget szenvedett, de 15 ezer harcost nem lehet lelőni, a fegyver meg gyorsan pótolható (ha van utánpótlás). Az egész háború mögött ott áll Irán, akinek a háború csak arra kell, hogy egy kicsit feltornássza az olajárat. A hamasz eleve a vereségre játszott, ezért provokálta Izraelt. Viselkedése tipikus média hacker, uralja a világsajtót, úgy látszik, most erre van igény, ebben a kategóriában legyőzhetetlen…

 • A hamasz (חמס) szó különben a bibliai héber nyelven erőszakot jelent. Az eredeti vagy alapvető erőszak nem egy bizonyos fajtája az erőszakos cselekedeteknek, hanem a szabadon áradó – a Törvény korlátozó erejétől mentes – rossz cselekedet:
  “A föld azonban romlott volt Isten színe előtt, s a föld tele volt erőszakkal.”

 • Most láttam a szóvívőjüket a CNN-ben (egy okos és gyönyörű zsidó nőt):
  http://www.gisha.org

  Izraeli emberjogi szervezet, Gáza a specialistásuk; ilyen is van.

 • a jew’s prayer for the children of gaza:
  http://www.haaretz.com/hasen/spages/1052871.html

 • A média-egyensúly megteremtésért!!!
  Breking news, a BPI jelenti:
  Zsidó-Arab duót küld az eurovíziós dalfesztiválra Izrael
  – most először – zsidó-arab duót küld az eurovíziós dalfesztiválra. A nemzetközileg ismert izraeli zsidó énekesnő, Noa egy keresztény arab-izraeli színésznővel, énekesnővel, Mira Avaddal együtt képviseli majd az országot májusban Moszkvában a könnyűzenei dalversenyen – így határozott vasárnap az IBA izraeli nemzeti televízió illetékes bizottsága.
  http://www.youtube.com/watch?v=B9csbv-0A04

 • igen, lattam en is a jewbox-on :) Remelem jo dalt valaszt a kozonseg az izraeli “dontoben”.

 • Most pedig átesünk a ló másik oldalára:
  http://bnaielim.blogspot.com/

 • harcok folynak. Gázá területén. csak a helyiek (akik elszenvedik) küldenek képeket, filmeket, híreket. mit várunk akkor? hogy tengerparti neplementékről küldenek iReport fotókat?
  ha a média nem szerkesztené be ezeket, akkor meg azt mondanánk: nem tudósít, nem objektív.
  a média befolyásol, de a média is befolyásolható. ezt az izraeli oldalon vhogy elfelejtik.
  küldhetnének ők is beszámolókat arról, amit Gázában találnak (fegyverek a mecsetekben, iskolákban, magánházakban, stb) … amiért odamentek. a következő hamasz-párti felvetés ugyanis az lesz mint volt Irak esetében: nem is volt olyan fegyvere (70 km hatótávolságú rakéták, amik elérnék Tel Avivot és Jeruzsálemet) a Hamasznak, amire Izrael hivatkozott.

 • Izraelnek, és a zsidóknak az a fő baja, hogy azt hiszik az igazság önmagáért beszél, akinek van füle hallja…

 • Noa és Mira Awad:

  (Az “európai fehér ember” a keresztény palesztin, az arab külsejű meg jemeni [szefárd] zsidó.)

 • Na és milyen sorsot szánna a hamasz Izraelnek és a zsidóknak? Bevezetés a Hamászba: a vezetőik, amint nyíltan beszélnek (forrás: MEMRI)
  http://www.youtube.com/watch?v=i08L09V0_sg

 • Én eddig sose láttam ezt az ajvétévét, régen elkerultem otthonról (és odahaza sem néztem tévét). De most megnéztem ezt a honlapot, jesszusmáriám! Ilyenre azért ne hivatkozzatok, a nekrológ szerint ez egy kifinomult és érzékeny blog volt!
  Ja, állítólag a Gáza tengeri sávjában lévo gáz miatt (is) áll a bál. Ha a nagyvilág a Hamasz ellen fordul, Izraelé lehet a gáz. Ha Izrael ellen, akkor meg Egyiptomé. Az a másfélmillió gázai meg az a sokezer sorállományú kiskatona meg ki a bánatot érdekel, ugye? Nem Izraellel van itt baj, nem is a Hamasszal, hanem a háborúval.

 • Sziasztok!

  Azért van itt egy nagyon jó kis interjú egy zsidó békeaktivistával:

  http://hungary.indymedia.org/node/11018
  Eredeti:
  http://www.sueddeutsche.de/politik/637/453329/text/

  Én sok mindennel egyetértek, amiről beszél.

  Üdv,
  Feri

 • Én is elolvastam, ismerem a pasit, az átkosban ő volt az egyetlen aki megszólalhatott a népszabiban…. szerintem egy vicc a képzete a realitásokról.

  Azt állítja, hogy az ő marginális csoportja a mérvadó, akik párszázan tüntetnek izraelben a hadművelet ellen. A maradék milliókat meg egyszerűen lefasisztázza.
  Biztosan komolyan mondja amit mond, mert viccnek rossz.

 • Én is elolvastam, ismerem a pasit, az átkosban ő volt az egyetlen aki megszólalhatott a népszabiban….

  Az üdvösben pedig marad az SZ.

 • Charlie mi az az SZ.?

 • Ugyan már végjátszmában vagyunk, de hozzászólnék, mint “kivülálló”, érzelemmentesen. Szerintetek a médiákban (rádió, TV, újság, stb.) van valaki, akit érdekel az igazság? Pont ott lennének erkölcsök? Most a válság idején hány bankár lőtte főbe magát erkölcsi megfontolásból? A médiákban a nézettségi adatok az érdekesek! Hogy ki nézi: humanista, vagy a csőcselék? Mindegy! Csak a statisztika legyen jó, mert az hozza a hirdetőt és a bevételt! Vért a csürhének! Az azt szereti! Lehet hirdetni az újabb kütyüt! A barom meg megveszi hitelbe! Hurrá! Megint keresett valaki a véren!
  Azért arra kiváncsi lennék, hogy pl. a CNN-nek, meg a magyar TV társaságoknak vannak-e zsidó részvényesei, és azoknak milyen az erkölcsiségük? Okádnak-e sajátmaguktól?

 • Kedves aritus,

  az SZ (ejtsd esz-cet) a Süddeutsche Zeitung rövidítése, az NSz a Népszabadságé, a MH a Magyar Hirlapé, az MH2 pedig azé a lapé, mely ma ezen a címen megjelenik (hogy magyar-e, azon esetleg lehet vitatkozni, bár nem érdemes, viszont, hogy hírlap volna, az ellen komoly és meggyőző érveket tudnék fölsorakoztatni, ellenérveket pedig akkor sem, ha a laptulajdonos egyéni ösztöndíját nyerném el).

  Azért arra kiváncsi lennék, hogy pl. a CNN-nek, meg a magyar TV társaságoknak vannak-e zsidó részvényesei, és azoknak milyen az erkölcsiségük? Okádnak-e sajátmaguktól?

  Kedves Zoli,

  e kérdést megválaszolni fölötte nehéz. S nem csak azért, mert az ember nem szívesen száll vitába kryptorasszista gondolatmenetekkel. Ahhoz, hogy a kérdéssel érdemben tudjunk foglalkozni, ki kell egészítenünk néhány aspektussal: Számítanak-e pl. a kisrészvényesek, számit-e az a nagyrészvényes, aki tiltakozik az erőszak- és szex- (no meg fiatalság-) központú reklámstratégia ellen, csak leszavazzák, számít-e a nem vallásos, kikeresztelkedett zsidó, számít-e a neofita zsidó (mint zsidó, mint mohamedán, mint keresztény, buddhista stb.)? A kiegészítésekből láthatod, hogy miért neveztem a kérdésedett kryptorasszistának.

  Sávuá tov!

 • Hát, tegnap mikor az egyoldalú fegyverszünet bejelentését vártam, és az Israel Channel 10 news adását néztem, ott bizony nagyon kemény jelenetek voltak Gázából, a legdöbbenetesebb: egy palesztin orvos családját interjú közben ölte meg egy lövedék.
  Ma a JP (Jerusalem Post) küldött levelet, amely a hamasz alapító fiával készült interjut tartalmazza. A fiú elhagyta népét és vallását, keresztény hitre tért. Mikor megkérdezték tőle: lehet-e béke a palesztinok és Izrael között, azt válaszolta: mint a tűz és víz közt…

 • Gabriel,
  Ez a fiú elég furcsákat mond azért, a műsor meg jó szájbarágós és szintén kicsit fura (arrived to a place many consider Paradise on Earth…hmmm, ez lenne Amerika ugye…nemtom)

 • Kedves Gabriel,

  nem akarom a halál, főleg nem az értelmetlen halál jeleneteit bagatellizálni. Magam is “legmegdöbbenetesebbnek” nevezném (indo)germán szuperlatívuszban azt, ha polgári lakosok interjú közben esnek áldozatul egy katonai támadásnak. Hasonlóan döbbenetes jeleneteket lehetne mutogatni, ha a 1944-es 45-ös ostrom idején lehetett volna a mai technikával forgatni. Döbbenetes lett volna látni, ahogy Szabó E. Jolán tanítónő karonülő csecsemőjével a kezében szörnyethal a kameránk előtt, mert a gangon állva nyilatkozik, s a tegnap esti, a szomszéd házat földig leromboló találatban meggyengült függőfolyosó egyszerűen leomlik alóla, pedig hát föl kellett mennie a lakásához, nem csak azért, hogy megmutassa nekünk operatőröknek, akiknek szerencsén van, mert mi az omlástól távolabb állunk, s nem zuhanunk le, szóval nem csak avégett, hogy megmutassa nekünk, mit tettek az amerikaiak a spájzával, ahol az ostromra elspájzolt élelmiszer volt, hanem azért is, mert a fürdőszoba épen maradt, s a bölcs nagymama tanácsára oda is rejtett svájci tejport, ami pedig most kell a kicsinek, mert a tegnap éjszakai angolszász bombázás során végképp elment a teje. (Arról nem is beszélve, hogy a nagyi, aki végig azt mondta, hogy hármuknak nem lesz elég az élelmiszertartalék, az első nagyobb bombatámadás során maga előtt küldte le az óvóhelyre, hogy majd ő is jön, ne várjanak rá, majd a saját sebességével lecammog, pedig Vargháné a földszintről látta, hogy nem is az óvóhelyre ment a nagyi, hanem egyenest az utcára, ahol semmi esélye sem volt túlélésre. Mert van az úgy, hogy radikálisan kell megvonnod a falatot a szádtól, ha szeretteid vannak.) Igen a háború ilyen.

  Csakhogy bármennyit kesergünk is a háború borzalmai fölött, a civil lakosság igazságtalan szenvedése önmagában még nem teszi az adott rezsim harcát igazságossá, vagy a támadók hadjáratát szükségtelenné. Sem Szabó E. Jolán és karonülő csecsemőjének halála, sem az általad elbeszélt jelenet.

  Vannak akik, a mostani gázai hadjárat áldozatait az izraeli hadsereg “számlájára” írják, ahogyan vannak olyanok is, akik Szabó E. Jolán halálát az angolszászokéra. Mindketten tévednek, s mindketten ugyanakkorát. “Nem értem” azt a joviális készséget, mellyel az elektronikus újságírás “frontharcosai” fölmentik a különféle terrorszervezetek (Hamasz, 1944-es Magyar Királyság) karhatalmát a saját civil lakosságuknak okozott szenvedések tekintetében, vagy ahogyan a békére törekvőket (pl. a frontot váltó románokat, vagy a kompromisszumra hajló Fatahot) kvázi erkölcstelennek tüntetik föl: nincs egy olyan műsor sem, ahol ne említenék meg, hogy a Fatah korrupt szervezet, a Hamasz viszont nem. Az ugyanis — az újságírók már csak ilyen éleseszű emberek — nem korrupció, hogy az éveken keresztül adott segélyekért cserébe elkérik a nyolc gyermeked közül az egyiket öngyilkos merénylőnek. Ez igazán nem nagy ár. Arrafelé. Egy érzelgős műsorért cserébe főképpen nem.)

  Ha hetven éve kérdezel egy Angliába emigrált, francia identitását föladó, évek óta csak angolul író, csak anglikán templomban imádkozó akárkit arról, hogy lesz-e valaha békesség a franciák és a németek közt, vélhetőleg azt felelte volna, hogy soha: a francia tűz (gondolj csak a párizsi lányokra!), a németek meg víz (gondolj a konyhájuk ízvilágára!). (Ködös délelőttökön különösen szeretem a mély drámai átéltséggel féligazságokból és banalitásokból, csipetnyi majonézzel készült tv-salátákat.)

 • Charlie:

  Na erről (is) beszélek nyuszómuszó.

 • ott a pont, Charlienal, kulonosen ez tetszett:

  “Nem értem” azt a joviális készséget, mellyel az elektronikus újságírás “frontharcosai” fölmentik a különféle terrorszervezetek (Hamasz, 1944-es Magyar Királyság) karhatalmát, stb…

  ez mar bennem is felmerult.

 • webeth,
  Különben mind a 6 részt megnézted?

 • Gabriel,
  Nem, csak az elsőt. :D

 • Charlie,
  én csak azt akartam ezzel mondani, hogy az pl. izraeli 10-es csatorna hírműsora nem csak a neki tetsző, számára kedvező jeleneteket mutatja meg a nézőknek…

 • Halkan mondom, hogy senki meg ne hallja:

  Ha egy nép oolyan vezetőket választ magának mint a palesztinok a hamaszt, akkor a választásnak megfelelő sorsot is választanak maguknak.
  A döntések kockázattal járnak, és a kockázat árát a törénelem keményen behajtja.
  Legalábbis a CNN előtti időszakban ez volt a szokás, érdekelne az a szempont ami szerint egy nép felmentést kapott volna, vagy azt mondhatná, hogy nem ér a nevem.
  Ismerek például olyan országot, amelyik rossz döntései következtében elveszítette területének kétharmadát, erőforrásainak háromnegyedét, és azóta is sértetten él a maradék részen.

 • “amelyik rossz döntései következtében”

  Szerintük (a sértettek szerint) nem volt semmiféle rossz döntés, a Gonosz Világ esküdött össze ellenük. :-(
  A történelmet a győztesek írják.

 • T. Charlie! Azóta, hogy 4 (négy) éves koromban páros lábbal, látványos külsőségek között rugtak ki mint megrögzött osztályellenséget az Óvodából (nem vicc!), rengeteg titulusom volt, pl. keményen szovjetelenes koromban a SZU ker. képviseletének munkatársai mostak ki. (ez sem vicc) De ez a kryptorasszista, ez megtisztelő! Egyrészt nagyon tudományosan hangzik, másrészt nem igazán tudom miben áll. Tudatlanságomban megnéztem a Google-t, de ott sem találtam ezt a szót. Ha megtennéd, hogy specifikálod nekem, talán jobban tisztába lehetnék magammal.

 • T.Charlei! Bocsánat! Kryptorasszistát most sem találtam (y-al), csak kriptorasszistát (i-vel). Értelmezés most sincs, de molnárgörénynek idézik egy blogját ahol a “Görénylyuk ha büdös, nem panaszkodj” féle cimmel Aczél György és Fekete Pákó felemlegetése zajlik. (nem olvastam végig, nincs időm) Ha Fekete Pákóhoz kivánsz hasonlitani az becsületsértés, ha Aczél-hoz (nem hiszem) az még elmegy, mert Ő művelt ember volt.

 • Álljon hát itt a Charliepedia szócikke:

  A kryptorasszizmus olyan rejtett, rejtőzködő gondolkodás- és viselkedésmódot takar, mely úgy hangsúlyozza az egyes emberi csoportok tulajdonságai közötti esetleges különbségeket, hogy a különbségek okaként a származást teszi meg, a feltételezett csoporttulajdonságok ill. -értékek alapján pedig az azokat hordozó csoportok és így a származások közt hierarchiát állít föl.

  Charlie tehát kryptorasszistának (rejtetten rasszistának) nevezi az olyan az óvodából osztályellenesség, az iskolából pedig nyilván csoportellenesség miatt eltanácsolt, ellenzéki, kormánypárti, jobboldali, baloldali, trockista, maoista, polpotista, sztalinista, rákosista, rajkista, nagyimreista, kádárista, biszkuista, losoncziista, thürmerista, fodorista, dávidista, sejménista, orbanista, orgonista, opportunista, burzsuá-imperialista, stb. elhajlókat, elnemhajlókat, ellenállókat és ellenállni nem tudókat, nem akarókat, laboránsokat és kollaboránsokat, akik komolyan, ámde néha még önnönmagu(n)knak be sem vallottan gondolják, vélik, föltételezik, eleve föltételezik, elővételezik, sejtik, sejtetik, hogy a származás meghatározza a világnézetet, az erkölcsi érzetet, morális felelősséget, a politikai beállítódást, az intelligenciát vagy bármely más ehhez hasonló emberi viszonyulást, affinitást.

  Amikor tehát az óvodát is forradalmasító, Zoli nevű blogtárs aztatat kérdezte, hogy asszongya:

  Azért arra kiváncsi lennék, hogy pl. a CNN-nek, meg a magyar TV társaságoknak vannak-e zsidó részvényesei, és azoknak milyen az erkölcsiségük? Okádnak-e sajátmaguktól?

  akkor ennek a remek kérdésnek bizony kettős implikációja vagyon: a) föltételezi, hogy a TV-ben a “zsidó” részvényesek aránya oly magas, hogy befolyásolni tudják érdemben, tehát tartalmilag és stratégiailag a műsorközlést, minek során elmulasztják erkölcsi imperatívuszok egész sorát érvényre juttatni, b) azt föltételezi, hogy nekik, és csakis nekik oly erkölcsösnek köll lenniök, hogy a) jelzetű föltevésünkből fakadó befolyásukkal élniök kell, hogy a világ jobbításának szent céljából a károsnak ítélt tömegtájékoztatási jelenségeket megfékezzék, s ha ez rajtuk kívül álló okból, vagy gyarlóságaik okán nem sikerülne, akkor már csak az a kérdés, képesek-e az önkritika ugyan terméketlen, mindazonáltal radikális és kamera elé való módjára, mint amilyen a saját öltözék gyomornedvekkel kevert ill. előföldolgozott, s félig emésztett ételmaradékok “belsőségessé tétele”, különös tekintettel az illékony halmazállapotú aromaanyagok légúti érzékeléséből fakadó taszító élményre (lásd az undor szócikkünket).

  Nem nehéz belátni, hogy idézett blogtársunkat kettős előítélet vezérli. Az első az antiszemita toposzok egyikével mutat nagyfokú rokoníthatóságot: E szerint a zsidók dominálják a véleményformálás olyan fontos stratégiai médiumait, mint amilyen az elektronikus újságírás (a zsidók az újságírásban is és a médiaiparban is túlreprezentáltak). Ezt nevezhetjük negatív előítéletnek. A második előítélet ezzel szemben pozitív, abból indul ki, hogy a zsidók más népekkel, vallások képviselőivel szemben nagyobb fokú felelősséggel bírnak, ha ugyanis nem így volna, Zoli blogtárs azt kérdezné: “Azért arra kíváncsi lennék, hogy pl. a CNN-nek, meg a magyar TV-társaságoknak vannak-e részvényesei, és azoknak milyen az erkölcsiségük? Okádnak-e sajátmaguktól?” Ő azonban úgy véli, a részvénytársaságok részvényeseinek felelőssége származási alapon különböző mértékben fajsúlyozandó, az egyik “rassz” (esetünkben a zsidó) felelősségének relevanciája nagyobb, mint pl. a baszkoké, vagy a vallonoké.

  Charlie ezúton kívánja leszögezni, hogy a kryptorasszista ember nem föltétlen tud önmaga rasszista irányultságáról, gyakorta épp ellensége a rasszizmusnak, harcol ellene, úgy értjük: tudatosan harcol ellene. Tudattalanul viszont nem, sőt lankadó öntudattal már frontot vált. Tudatalattijában ugyanis oly erősen kódolódtak rasszista logémák, hogy gondolkodását időről-időre áthathatják.

 • Charlie! Köszönöm a gyors reakciót! Körmondataid csodálatosak. Sajnos én kicsit zagyvaléknak érzem az egészet, ezt akár TGM is irhatta volna.
  Véleményed érdekes, annak ellenére, hogy nem értek vele egyet.
  dvözlettel:
  Zoli

 • Charlie, hol fogod megjelentetni a cinizmusról írt topicodat, amit ide a Judapestre szántál, de mivel a Judapest távozás nélkül elköszönt, itt ugye nem tudod. De én nagggyon szeretném olvasni!

 • bocs, cionizmus, ez a Freud, ez a fránya Freud!

 • Charlie, hol fogod megjelentetni a cinizmusról írt topicodat, amit ide a Judapestre szántál, de mivel a Judapest távozás nélkül elköszönt, itt ugye nem tudod.

  A cinizmusról szóló írásom a Magyar Cinikusok Szövetségének havonként megjelenő lapjában, a Ketrecben jelenik majd meg. (Ha Zsiga bátyánk megtalálja a kulcsot.)

 • Charlie, de nem valaszoltal.

 • A Ketrec :DDDDDD

 • Charlie, de nem valaszoltal.

  Dehogynem. Csak mivel ma már egyszer letégéemeztek, gondoltam, másodszorra nem kockáztatok…

  (Feledékeny vagyok, a Charlie-összes hányadik oldalán ígértem bármit is a cionizmussal kapcsolatban? [Zsiga bácsi, hát ennyi énem még énnekem sem lehet, mármint tudattalan.])

 • charlie! ebből a cuccból kéne nekem is… A TGM – meg egyébként érdekes figura… Elméletileg majdnem mindig rendben van amit ír. Viszont gyakorlatilag mindig védhetetlen… Charlie Te ennél jobb vagy!!!!

 • T.Charlie! Sokat gondolkoztam, hogy a konkrét témával kapcsolatban válaszoljak-e, mert nem szeretek mentegetőzni akkor, ha nem tettem rossz fát a tűzre. (legalábbis szerintem)
  Az általad idézett és kifogásolt mondattal kapcsolatban annyit, hogy szerintem minden népnek, vallási közösséghez tartozónak, nemzetiségnek, stb. bizonyos szinten össze kell tartania, és védeni kell a saját közösségét, azt igyekeznie kell jó szinben feltüntetni. Ez a vélemény szerintem nem kryptorasszizmus. Pl. egy angoltól elvárható, hogy a gyarmatositásból a pozitivumot (pl. a jogrend elterjesztését) emlegesse fel, megjegyezve, hogy persze voltak disznóságok is. De az nyilván az angolok mint közösség számára elfogadhatatlan, ha egy angol a saját népét (az igazsághoz részben hűen) mocskos kalózbandának, tömeggyilkosok gyülekezetének, rabszolga-, és kábitószerkereskedő hordának, stb.stb. nyilvánitja. Természetesen mindkét megközelités tartalmaz valósághű elemeket.
  A mostani problémára is ez vonatkoztatható. A rakétázások nem dokumentálása, és egy háborus helyzet kétségtelen borzalmainak látványos bemutatása egyoldalú,(ha palesztint lőnek le vérben úszva mutatják be, ha zsidót lőnek le, még talán ki is sminkelik, és most ne hidd, hogy nem tudom mi a vérengzés, milyen fájdalmakkal jár, mert veled ellentétben pl. ’56.-ban túl sok halottat láttam) és nem tudom elképzelni, hogy nem nézőcsalogató megfontolásu patakokban folyó vér. (amugy szerinted a TV2-nek milyen a tulajdonosi összetétele?)

 • Charlie, abban a posztban emlitetted, ahol a Shadai tavozas nelkul koszont, hogy milyen kar, mert te pont most irtal vmit a cionizmusrol, es akkor most mi csinaljal? Hova tegyed?

 • Sanyi, elmeletileg sincs rendben amit a TGM ir! Legtobbszor. Populista kozhelyeket puffogtat folenyeskedve. Amit meg most Izraelrol irt az egyszeruen hanyadek. Elnezest a JP-tol a durva megfogalmazasert, de ez igy pontos.

 • Kedves aritus,

  ha erre gondolsz, akkor jókora félreértésről van szó, amennyiben a rekonstrukcionalizmusról, az amerikai vallásos zsidóság egy negyedik áramlatáról írtam egy 95%-ig kész szösszenetet. A rekonstrukcionalisták közt valóban sok cionista, de nem minden cionista rekonstruk-cionalista, ha szabad tréfálkoznom.

  Ha igaz, amit TGM-ről írsz, s valóban TGM-re emlékeztetnek a gondolatmeneteim, ahogy zoli állítja, akkor már kezdem érteni, hogy miért vagyok oly népszerű JP-s körökben.

 • Amit Izraelröl ír TGM, az tényleg hányadék.

 • Charlie, igen erre gondoltam, és ezek szerint félreértettem. Pontosabban nem emlékeztem pontosan rá, csak arra, hogy a cionizmus benne volt:)). Akkor az érdekel, hogy mit írtál a rekonstrukcionistákról! Ha már csak 5% hiányzik fejezd be, és tedd ki valahova, légyszi.
  NEM EMLÉKEZTETNEK a gondolatmeneteid TGM-re. Nincs is egymáshoz közük. Azaz nem emiatt vagy népszerű a JP-n. Szerintem.

 • Artius! Igazad van. azt akartam mondani (de rosszúl fogalmaztam) h. TGM olyanokat ír amik önmagukban minden faljta “helyzetbe” való belehelyezés nélkül akár igazak is lehetnének. Csak hát ha van valami helyzet (és mindig van) akkor ezek a k. nagy igazságok semmit de semmit sem érnek…

 • Sanyi, ok, akkor uazt gondoljuk. Nem gyanús ez? Hol marad a 3 vélemény?!

 • Szerintem TGM nek mindig igaza van. Csak az a baj vele, hogy ennek a mindig-nek a gyakorisága temporálisan hullámzik. Így most akkor jó? Tudom, ez nem három vélemény, de mégiscsak két és fél.

 • T.Charlie! Ezzel a TGM üggyel, ha megbántottalak, akkor bocs!

 • Charlie, jó! “Nincs az a Pista, aki néha ne mondana igazat” mondta Eszterházy Csurkára még a régi-régi békebeli 90-es években.

 • Csurkáról ez jutott eszembe, és most élek Shadai ötletével, hogy itt cikkezzünk:

  Én, a Reich Tomi és a csurkapista

  A rendszerváltás első pillanatában, – ahogy anyám persze megmondta előre -, azonnal megjelent a zsidózás a köznyelvben, Krúdy álmoskönyve szerint tudni lehet, hogy ha a politika szájára veszi történelmileg többnyire inkább peches, mint mazlista népemet, abból sikersztori nemigen lesz. Sőt!
  A szellemet a palackból népszerű drámaírónk, Csurka Pista engedte ki. Róla többször megemlékeztem már, igyekezve korábbi krédója szerint némileg megvédeni őt a nyilasokkal való összemosástól.
  Csurka korábban, még a szocializmusban kezdte a zsidózást, vesztett kártyapartik után a széplaki üdülőben, nyíltan, igaz csakis részeg óráiban, amilyenből azért szépen akadt. Azt kell mondjam, hogy a mai színvonalhoz képest ez szinte jellemes dolognak számít, most volt moszkoviták, párttitkárok, huszadrangú művészek joviális kispolgárok zsidóznak habzó szájjal.
  Nem beszélve a nőkről, illetve inkább asszonyokról, akik szintén azt hiszik, hogy nekik itt ilyesmire is osztottak lapot, már elnézést a női nemtől, de nekik ezt nem illik.
  Zsidózni kérem, csakis férfiaknak illendő, nem egy női sportág, mindenki látott már náci egyenruhában feszítő nőt, komolyan rombolja a libidót.
  Csurkának akkor még rengeteg zsidó barátja volt, írók, Zelk Zoltánék, a megismételhetetlen Réz Pál, Kardos G. Györgyék és sokan mások, ő maga emelte ki, hogy az egyik hangos zsidózása miatt Aczél elvtárs karmesteri pálcájával rá kirótt szilenciuma ellen csak a zsidó Dániel Ferenc emelt szót.
  Csurka azzal védekezett, – meggyőződésem szerint akkor őszintén -, hogy az egészről nem tehet, nem direkt csinálja, apja, aki a harmincas években szélsőjobboldali író volt, ezt nevelte belé gyerekkorában, és ezért ha iszik, ez jön ki belőle
  . Ha Zelkék akceptálták ezt, akkor én is elfogadom, hozzátéve hogy az embereknél szerves fejlődésről illetve ennek ellentétéről, szánalmas leépülésről lehet beszélni, és ez bizony már közel 20 éve volt.
  Kardos G. egyébként csodás figurája a parlagias magyar irodalmi életnek, úgy is, mint Izraelből hazatérő, a hadak útját megjárt zsidó, úgy is, mint kiváló történetíró, remek hangulatteremtő tehetség, civilben jóképű, életigenlő link alak, aki legtöbbször nem vette a fáradságot arra, hogy megírja, ami a fejében van, inkább szétszórta társasági körökben ötlet állapotban. Aki olvasta trilógiáját, az tudja miről beszélek.Emlegették hivatásos házassági tanuként is, akkoriban azon kevés (pontosabban csak egy) ember közé tartozott, aki képes volt héberül leírni a neveket a papírra, így meg lehetett vele jelenni normális zsidó esküvőn is.
  Nála jobban senki nem kapta el az élet elillanó mivoltát, másokkal szemben nem sok illúziója volt arról, hogy mi marad egy író után az utókor számára, szép szavakkal ezt így írta le: (SIC!): „ Lófasz se marad, úgy elfelejtenek…”
  Megtörtént ekkor, hogy Csurka összefutott a belvárosban Kardos G. György feleségével és a találkozás örömére hátulról átölelte a korábbi baráti házaspár hölgytagját. Az asszony, aki Kardos G. második felesége volt, korábban színésznő, nem tudta palástolni ellenérzését a szélsőjobbra tolódó Csurka gesztusától, és eltolta magától őt. Csurka értetlenül nézett, hogy mi ez a szokatlan gesztus, mire az asszony magyarázatképpen rákérdezett: „Pistám, te nem olvasod mostanában amit írsz???!”
  Csurka a pocsék lapjával íróilag is mélyrepülést hajtott végre, maga a cím is plágium, nem beszélve a lidércnyomásos pártjáról, melyet TGM találóan a „magyar hazugság és halál pártjának” nevezett.
  Bevallom, egyszer kíváncsiságból a Reich Tomi barátommal megnéztem egy Magyar Fórumot, mondván, nem árt tudni, mit gondol az ellenség.
  Korábban Mindketten megfogalmaztuk viszonyunkat e rosszízű sajtótermékhez:
  Tomi kijelentette, hogy „ezért a szarért sose adnék pénzt” , én meg úgy, hogy „ilyen mocskot sosem vennék a kezembe”
  Viszont mint az összes zsidó, szívesen olvasgatok olyasmi remekműveket, melyek megvilágosítják a gyanútlan olvasót, hogy minden baj tőlem ered, az én kezemben van az összes tőke, mellyel karvalykodok, kizsákmányolok, szűzlányokat rontok meg, és birsalmasajt helyett solymosi eszter szeletet lakmározok. Szóval jót tesz az ilyesmi nekem fejfájós délutánokon.
  Ott álltunk Tomival kíváncsian és vágyakozóan a bűzös orgánum előtt, az újságos standnál, hogy most mi legyen?
  A problémát úgy oldottam meg, hogy adtam a Reich Tominak pénzt az újságra, és ő tartotta a kezében, miközben én olvastam.

 • Nem beszélve a nőkről, illetve inkább asszonyokról, akik szintén azt hiszik, hogy nekik itt ilyesmire is osztottak lapot, már elnézést a női nemtől, de nekik ezt nem illik.

  Tedd a kezed a szívedre, wwan, nem vagy Te egy kicsit judeoszexista?

  A problémát úgy oldottam meg, hogy adtam a Reich Tominak pénzt az újságra, és ő tartotta a kezében, miközben én olvastam.

  Szegény Reich Tomi! No, de azt mondd meg, olvasói levelet írtatok-e Pista bának? Ollan magányos az ő népi lelke, ill. ő a mi népies lelkünk, szóval lelkünk Pistukája ollan magányos! Az Arany János utcán — az akadémiai könyvtárba menet igen látványos — alkoholizmusa pedig velem egy magyar frazeológia rejtett, mondhatni átvitt, életbölcsességgel, igen, ki merem mondani, az emberi lélek velejével átitatott igazságát értette meg: Megvallom nektek töredelmesen, a kilencvenes évek közepén világosodtam meg afelől, mi is az a falra hányt borsó. Mondjuk, akkoriban a lepergést helyből még tudtam volna cáfolni. Azóta nyilván ezt is megszépíti az emlékezés. (Srácok ünnepélyesen a nyomtatóm mögé rejtem a cavintont. Ha kérdeném, ne mondjátok ám meg, hová dugtam.)

 • Csárli, ha egy nő zsidózik az szerinted teljesen egyenértékű a társadalmilag elfogadott és comme il faut zsidózással?
  Egyáltalán, már az is disszonáns, ha egy nő az utcán üvöltözik.
  Pláne kalapban.

 • Úgy érted, kalapban és pajesszel?

  ha egy nő zsidózik az szerinted teljesen egyenértékű a társadalmilag elfogadott és comme il faut zsidózással?

  Nézd, ha van társadalmilag elfogadott, “comme il faut” zsidózás, akkor már egyfelől minden mindegy, mondhatni “bágátell”, másfelől a bennem áttelelő nehézfogású, akarom mondani nehézfölfogású bölcsész nem érti, hogy mi a különbség a női és a férfi korhely közt. A nők netán tragikusabb hősök, a férfiak meg komikusabbak, komiszabbak? A női okádék büdösébb, visszataszítóbb, mint a férfié? Az alkoholizmus férfias dolog? Júlia tragédiája mélyebb, mint Rómeóé? Tényleg nem értem ezt a különbségtételt. A magunkfajta persze Hollywood neveltje, tehát szíve mélyén drukkol Morvai Krisztinának, hogy szeressen már bele végre Csurka Nem Baló Istvánba. Tudom az ilyen idill iránti mély vágyakozás nem való felnőttkorban, de mit tegyünk, a gyalogság mindig infantilis. Helyesebben infantile is.

 • T.wwan! Egy mondatodat, ha megengeded kiegésziteném: … most moszkoviták,párttitkárok, huszadrangú művészek,jovális kispolgárok zsidóznak/fasisztáznak habzó szájjal.
  Szerintem az előitéletesség egyik forrása a sikertelenség. Ha tehetségtelen valaki, akkor alacsonyabb szinten, de legyen nagyon szorgalmas, igy kompenzálhatja a tehetségtelenségét. A gond azokkal, a mindenekelőtt humán (túlképzés), vagy kontraszelektált (ujságirás, politika) területeken van (a felsorolásod pontos), ahol a teljesitmény nem mérhető, ezért bárki zseninek képzelheti magát. (amugy sem tehetség, sem szorgalom) A remélt karrier érdekében pedig csapódni kell valahová. (vagy nácinak, vagy szélsőséges jogvédőnek, stb.) de minél zajosabban.
  Nem véletlen, hogy pl. műszaki berkekben mind a zsidózás, mind a fasisztázás ritka. Mások a hagyományok. Pl. a hidtervezőknél divat volt, hogy terhelési próba alatt a tervező beállt a hid alá. Ha leszakadt, egy tehetségtelen emberrel nem volt több gond! Képzeld milyen pusztulás lenne hasonló “teszt” esetén pl. a művészvilágban.

 • “és most élek Shadai ötletével, hogy itt cikkezzünk”

  Jól tetted! :-)

 • zoli,
  nagyon tetszett, amit a műszaki emberek előítéleteiről írtál! A természettörvények makacs dolgok, nem vetik magukat alá különféle ideológiáknak, igaz már többen is próbálkoztak vele, de mi már tudjuk, mi lett a vége…

 • közvetlen ismeretségi körben olyanról azért tudok, amikor egy komplett biológiai kutatólabor zsidózik nap mint nap rendületlenül. az is természettudomány, ha nem is műszaki.

 • Azt irtam, hogy ritka, nem azt, hogy kizárt, primitivitás mindenütt van! De azért másképp működnek a dolgok, mint ahogy ez pl. mai sajtóban. Egy példa név nélkül, higgyétek el, hogy az utolsó betűig igaz: Zseniális zsidó mérnöknek 44.-ben az átlagos sorsot szánták. Keresztény kollégiái “intézték el” neki a mentesitést. A háború után kommunista lett, a másik csapatot meg “B” listázták. Ő igazgató lett, és első dolgaként kockázatot válalva magához vette az egész “zűrös” társaságot. ’56.-ba zsidónkat kivánták néhányan felkötni, természetesen beköltözött a megszokott helyre, ’56.után a másik csapatnak támadtak problémái (hangulatos kihallgatássorozat az Aradi u.-ban), ahonnét ki hoza ki Őket?… És ez ma is igy menne, ha az összes résztvevő meg nem hal. (ágyban és párnák között) A kapcsolat alapja pedig nem a fenenagy barátság és érdek, hanem a nagyon is mérhető teljesitmények tisztelete volt. Soha nem fogom a neveket megmondani, de még ma is mindennap találkoztok és használjátok azokat a termékeket amiket ők hoztak létre. És őszintén szólva remélem, hogy ilyen “érdekes” szituáció soha nem fordulhat elő.

 • Zoli ez tök jó sztori! Csak anyit tennék hozzá hogy a fateromat 5 évesn svábok bujtatták a wekerlén. Szóval fontos a tisztelet meg minden, de azért néha jól jön egy kis emberség is… :-)))

 • Kedvencem Brody rabbi, fogadjuk meg mi is tanácsát: sötétség ellen egy kis világosság, a S’ma Jiszroel imádság…
  http://www.youtube.com/watch?v=cXhuSSBtPiY&feature=channel_page

 • Ma reggel a hir tv-ben egy Banyai nevu kozel-kelet vagy katonai (?) szakerto volt, aki azt mondta, hogy a legujabb ENSZ jelentesek nem 1300, hanem 650 halottrol szolnak a mostani gazai haboruban. Mas is hallotta ezt, vagy mas forrasbol hallott rola?

 • Ezt én is halottam, valamelyik TV adón. De nem ez a lényeg! Az eddig Izraelbarátnak felfogható Töröko. miniszterelnöke mondhatni elküldte a fenébe az izraeli államfőt, a Ny.-i sajtó sem egyértelműen izraelbarát már. Mintha egy erős fordulat kezdene kirajzolódni! Nem lehet, hogy összefüggésben van ez a mai válsággal, és azzal, hogy egyre több adu összpontosul olyan országok kezében amelyek helyből zsidógyűlölők (arab olajországok, Irán) és ahol egyetlen zsidó nincs, a hagyományos vallás is más, igy nincs kötődés Izraelhez (vagy Szentföld), igy érdekalapu politizálás van (Kina, India, stb.) és ezek szemében Izrael csak egy problémás ország. Nincs ilyen érzésetek, ha jobban belegondoltok?

 • Ja mégegy: az Oroszok most próbálják elkezdeni a Földközi-tenger körberakását flottatámaszpontokkal, többek közt Sziriában. Az oroszok zsidószeretete pedig közmondásos. (ld. tejesember story)

 • Nem tudom olvassa e ezt valaki, de szeretném elmondani, hogy én nem is tudtam ennek a judapest- nek a létezéséről. Ne nézzenek hülyének, de borzasztóan örülök, hogy megleltem. Ja, nem vagyok zsidó és halvány ismereteim vannak csak a mai magyar zsidóságról, sajnos az antiszemitákat jobban ismerem, de nem szeretem. A gázai háborúról annyit, hogy szép-nem szép de oda köllött ütni már szerintem. MINDEN HÁBORÚ SZÖRNYŰ, DE VANNAK SZÜKSÉGES HÁBORÚK. Ez olyan sztem. /kár minden emberéleteért, de mit lehet csinálni orgyilkosokkal…?/

 • olvassuk.

  Üdv közöttünk.

 • Bobi64! épp most szűnünk meg. De csak hogy feltámadhassunk. azért nem érkezik annyi komment… de remélhetőleg nemsokára… new wawe! Vagy nem shadai?

 • Ami megszünt, az a Szombat. Úgy látszik. Nagy Levin sem ír már.
  Már csak a Judapest maradt, úgyhogy az nem szünhet meg, mert akkor már semmi nincs. Az meg ugye, mégsem lehet.

 • Minden lehet… Ja, Csurka elbált felesége is zsidó volt.

 • elbált = elbaltázott = baltával agyonütött??????????????????????????

 • székely andrás

  áh, dehogy semmiféle lebaltázásról nincs szó, csak félreütésről. elvált, egyszerűen.

Comments are currently closed.