Kozma

Szeretek temetőbe járni.

Szeretem a csendet, a békét, az időtlenség érzetét. Szeretem a köveket a sírokon, szeretek elmélázni az örökkévalóságon. Szeretek családi történeteket felfedezni a sírokon és sokszor kitalálni is (ki nem költött már komplett családregényt egy országos felügyelő vagy egy vasúttiszt sírját látva?). Szeretek visszaemlékezni gyerekkorom vasárnap délelőtti sétáira, amikor nagyapám bepakolt a Skodájába, kivitt magával a temetőbe és mesélt, tanított. Nekem ott elevenedett meg a Biblia – Ádámot és Dávidot, Sámsont és Esztert máig a fejem fölé boruló lombsátor kelti életre -, ott tanultam meg ünnepek értelmét, ott tanultam meg első héber szavaimat.

Gyerekfejjel, bőven benne a ’80-as évek közepében, varázslatos hely volt a Kozma utcai temető, nyáron is árnyékos utcácskáival, borostyánnal benőtt fáival és sírjaival, titokzatos feliratokkal, amiket akkor még nem tudtam kibetűzni. Csodavilág volt nekem. Persze volt némi ódon dohszaga, mint az egész országnak akkoriban, a lepukkant ravatalozó nem ütött el a lepukkant belvárostól, a betonkarikás kutak pont olyanok voltak, mint a játszóterek betonpadjai és beton pingpong-asztalai, egyszóval természetes volt számomra és nem éreztem ezt az ódon dohszagot.

Azóta eltelt több, mint 20 év, felnőttem. Azóta észreveszem a nyakig érő gazt is.
A sírok mellé odahányt építési törmeléket.
A műanyag zsákok maradványait, palackokat.

Azóta látom, hogy van ember és gép is a temetőben
De kevésbé meglepő módon ő azzal van elfoglalva, hogy az új parcellát tartsa karban, azt a bejárat-közeli új parcellát, ahol a sírhelyet drágán lehet eladni, nem úgy, mint a hátsó sarokban kialakított új parcellát, ahol olcsók a sírok, cserébe nyakig ér a gaz és a szemét.

És mégis, ezekkel az anomáliákkal együtt is varázslatos hely a Kozma utcai temető. cialis trazodone

68 Responses to “Kozma”


 • IDÉZEK AZ ÍRÁSBOL. MAJD EGYBEN KOMMENTÁLOK IS, ELNÉZÉST A NAGYBETŰKÉRT, DE TALÁN ÍGY KÖNNYEBB MEGKULÖNBÖZTETNI AZ ÉN ÍRÁSOM AZ ILLETŐÉTŐL, ÍME TEHÁT:

  “Azóta észreveszem a nyakig érő gazt is.
  A sírok mellé odahányt építési törmeléket.
  A műanyag zsákok maradványait, palackokat.

  NA IGEN DE MIÉRT KELL EZT ÉSZREVENNUNK? NEM KÉNE MÁR IGAZÁN RENDET TENNI OTT, HOGY NE LEGYEN SZEMÉT, GAZ…?

  Azóta látom, hogy van ember és gép is a temetőben

  ÉN CSAK AZT LÁTOM, HOGY DOLGOZNAK UGYAN, DE MÉGIS MIÉRT OLY NAGY A “DZSUNGEL” A HÁTUL LÉVŐ SÍROKNÁL IS, HOGY AZ EMBER ELTUNIK BENNE???

  De kevésbé meglepő módon ő azzal van elfoglalva, hogy az új parcellát tartsa karban, azt a bejárat-közeli új parcellát, ahol a sírhelyet drágán lehet eladni, nem úgy, mint a hátsó sarokban kialakított új parcellát, ahol olcsók a sírok, cserébe nyakig ér a gaz és a szemét.

  NANÁ, MERT ERRE VAN KIKÉPEZVE, ERRE ADNAK NEKI UTASÍTÁST…MERT HOGY AZ BIZA ELŐL VAN, S HA BEMEGY BÁRKI MÉG IDEGEN IS, HÁT NE A DZSUNGELT LÁSSA, HANEM AZT HIGYJE AZ ILLETŐ, HOGY A MI TEMETŐNK MENNYIRE GONDOS,TISZTA, “GAZ MENTES” PEDIG HA TUDNÁ, NEM AZ….

  És mégis, ezekkel az anomáliákkal együtt is varázslatos hely a Kozma utcai temető.

  HÁT ABSZULUTE NEM VARÁZSLATOS… A KATOLIKUS TEMETŐ JOBBAN NÉZ KI, MINT A MIENK…NO COMMENT.. UGYAN MIÉR VAN EZ? EMBEREK NEM KÉNE FELÉBREDNI VÉGRE ÉS A KOZMA U-I TEMETŐT IS RENDBE HOZNI HÁTUL IS NEM CSAK ELŐL????

 • Szerintem varázslatos.
  Kornis miatt kedveltem meg (Napkönyv).

 • Az egész biznisz. “Drágáért a szart.”, ha szabad a roma kofa frázisát parafrazeálnom.

 • Én is biznisznek tartom amúgy ezt nem írtam le, de most csatlakozom az elöttem szolohoz…, egyet értek..

 • Tegyük rendbe! Mi kéne ehhez?

 • Kedves boci, kétélűnek szántam ezt a kis írást, eredetileg a képek is mások voltak benne, volt fotó a gazról, az építési törmelékről, a szemétről, az új parcellát (ahol régebben az üvegházak voltak) benzinmotoros kaszával nyíró emberről.
  Nem gondolnám, hogy a hitközség a látszat miatt tartaná karban a temető elejét. Ha a látszat számítana, akkor a második parcellasor is rendben lenne, de nincs.
  Egyértelműen arról szól ez a történet, amit le is írtam és Charlie is megfogalmazott, biznisz ez, az új parcellák közül a drágát tartják rendben, a hátul lévő olcsó meg jó lesz így is.
  És mégis varázslatos az a hely, a síron lévő kis bogárhátúval, a Blockner – Hajós család sírboltjával, a Schmidl kriptával (gyönyörű szecessziós kripta http://www.angelfire.com/ia3/study/rakoskeresztmagy.htm), az út mellé odatett “0.” sírokkal, mint pl. a szépemlékű Mikes Kati (ז”ל) sírja (hogy abból hogy lett 2. sír a nyilvántartás szerint, nem tudom), a századfordulós fekete gránit obeliszkekkel, a gyerekparcellával (38B. parcella).

 • lelkesz, pénz kéne hozzá, pénz és ezenkívül még pénz is. Meg persze szándék a tulajdonos részéről.
  Ez nem egy 150-200 síros kis vidéki temető, itt több, mint 300 ezer ember van eltemetve hatalmas területen.
  Ha érdekel, hogy mekkora a terület, küldj egy mailt az fhb kukac mailbox pont hu címre és átküldök neked egy kmz file-t, amit google earth-ben megnyitva láthatod a temető határait.

 • fhb,

  pénzem nincs, de van két dolgos kezem, meg még sokaknak és ha mást nem, legalább a műanyag flakonokat összedobálhatnánk egy elvihető kupacba, a tulajdonosra meg hathatnának, akik “ismerik”…

 • Ja, juteszembe, ha valaki keres egy konkrét sírt, nem kell bemenni a temető irodájába, a bumerángos Bokros Lajos összehozott egy oldalt, ahol egyre több temető adatai érhetőek el. A Kozma utca teljesen feldolgozásra került, sírhely kereshető név, névrészlet, születési, halálozási dátum alapján. http://www.oroklet.hu

 • lelkesz, a temető területe kb. 70 hektár, jó része teljesen járhatatlan, ide a két kéz kevés, gép kéne és rengeteg ember. A tulajdonost meg úgy hívják, BZSH, gondolod, tud bárki is hatni rájuk? Egyébként nem gondolom, hogy direkt hanyagolják az egész temetőt, egyrészt ez biznisz, így lehet az embereket a drágább sírhelyek felé szorítani, másrészt borzasztó pénz kéne a rendbetételére. (Harmadrészt meg nem tudom, mi a pontos feladata a sírápolóknak, de akárhányszor ott járok, csak téblábolni látom őket, az egyéves sírfenntartás meg kimerül egyszeri gazolásban, ha újra benövi a sírt a gaz, hát így járt a hozzátartozó).

 • fhb,

  borzasztó pénzt – ha kérne a BZSH – kapna külföldről szerintem, gép is akadna így, ember meg akár még ingyen is. Hatni rájuk, no az keményebb dió. A biznisz része elég szörnyű… Civil összefogással nem lehet tenni valamit? Gondolok itt valami alapítvány gründolására az ügyben, vagy hasonló.

 • Én úgy képzelem, hogy a Mazsihisz milliókat kap (dollárban) többek között épp erre a célra..

  Nagyon szomorú és kínos történet ez.

 • Rossznyelvek szerint a temető rendbetételét kifizették külföldről vmikor a ’90-es évek elején, akkor lett rendbetéve az első néhány parcella, aztán vhogy megállt a munka, “elfogyott” a pénz.
  Hogy aztán ennek mennyi a valóságalapja, nem tudom, mindenesetre annakidején sokan sugdolóztak róla.

 • No látjátok…

 • Kedves fhb,

  a sírkert elülső része azért van rendben, mert az egyik hitközségi elnök ezt tételesen kiharcolta. Energiája az első sorig tartott. S ne gondolja senki, ez már megint a Zoltai bűne. A temető a BZSH egyetlen helye, ahol Zoltai óhaja csak akkor teljesül azonnal, ha azt kívánja: ne történjék semmi.

  A halál és a halállal való kufárkodás a legbiztosabb üzlet. Bizony, mindannyian leszünk üzletfelek. Ráadásul a mennyiségi kedvezmény minden esélye nélkül. Idény végi kiárusításoknak sem fog belátható időn belül megnőni az esélye.

  A Mazsihiszben ez fokozottan igaz. Ez az élet egyetlen olyan eseménye, melynek során a kevésbé (értsd egyáltalán nem vallásos) zsidók közül is tízezrek vesznek igénybe mazsihiszes szolgáltatást. Hát megkérik az árát. Mármint a Mazsihisz köré — hogy mondjam már a sensus litteralis szintjén is egy kissé enigmatikusan? — , szóval a Mazsihisz köré bizonyos tarján szokásjog szerint szerveződő vállalkozások. Mert annak a sírkőnek, melyet nem X-nél készíttet el a gyászoló család, mit ad I-sten, tapasztalati úton verifikálhatóan rövidebb, méghozzá nagyságrendekkel rövidebb az amortizációs ideje, sőt az amortizáció természete is más, mint azon sírok estén, melyeket az ember X vállalkozásánál rendel, most az egyszeri nagy “amortizációs akcióktól” a rendőrség jóindulatához analóg módon tekintve el.

  A pénz kérdése. A temetőt kezükben tartó, a Mazsihsuzen belül látható autonómiával rendelkező érdekcsoportok nem engednek a temető területére sem karitatív alapon szerveződő sírkertápolókat, sem a kereskedelmi áron dolgozó vállalkozásokat. Övék a terep, s ők egy kettővel nem osztható prímszámú szorzóval dolgoznak a versenyszféra áraihoz képest. Az üzlet az üzlet ugyanis, s az ő filozófiájuk az, hogy a megrendelő csakis akkor lehetnek elégedettek, ha ők is azok. Márpedig ők mindent megtesznek a megrendelők legnagyobb megelégedettségére.

  Tehetünk persze próbát. Szervezhetünk rendbetételi akciót, ha gondoljátok társadalmi forrásból és munkával aszfaltozhatunk is. Csak golyóálló mellényt is szerezzünk kellő számban.

 • Charlie,

  ez elég kemény…

 • márpedig ez tényleg igy van, csak éppen nem “érdekcsoportok” vannak, hanem pontosan 1 db van…

 • Szabad kicsit offolni?
  Itt van egy helyi gyönyörűség (??) amivel semmi nem történik, pedig tényleg szép (lehetne), gyerekkorunkba bemásztunk, lenyűgöző. Mindig megírják, hogy na MOST, de aztán semmi…
  http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/egyetemistak_keszithetik_el_a_zsinagoga_felujitasi_tervet/2053326/

 • Natasha Rostova

  Charlie, ha ez így van ahogy írtad ez egészen elképesztő, szavakat is nehéz találni rá.
  Egyébként meg valóban szomorú, hogy egy ilyen nagy múltú és gyönyörű sírkert ilyen siralmas állapotban található.
  Nem akarom elhinni, hogy egy önkéntes alapon szerveződő rendbetételi akciónak bárki is keresztbe feküdne.

 • Tegyünk egy próbát

 • Naivitásom határtalan, azt hittem, hogy csak vidéki elhagyatott-elhanyagolt temetők rendbetételére van szükség, pontosabban aktivitás.
  Ezek szerint a kiszúrta a szemem, de nem gondoltam erre.
  Az ortodox külön rész milyen állapotban van?

 • Sinka Károlyné

  Panninéni
  Bizony nagyon szomoruan néz ki a temető 99 %-a.
  Talán ha nem magánrepülőn utaztak volna most ki
  Auswitzba

 • off
  aki szereti a temetőket, annak ajánlom figyelmiébe: váli d. zsdó temető korszakát. szupik: http://deske.hu/

 • szép gazos mondhatom :S lehet h csinálni kéne vele valamit nem csak beszélni róla, mert ha csak beszélünk róla akk nem történik változás ja és kapálni nem a nyele részével kell hanem a másik végével by Tücsök

 • én dédapám sírját másfél óráig kerestem, a körülbelüli helyszín belövés után kezdtem el ásni, kb. félméteres humusz eltávolítása után viszont megtaláltam és az leírhatatlan érzés volt. az is igaz, hogy annál azt a sírt legkevesebb 60 éve senki nem látogatta. amikor dédnagyanyám sírját kerestük (megtaláltuk őt is), akkor odajött hozzánk egy maszekos szaki, hogy ő majd ennyi meg annyiért rendbe rakja. kb. az lett volna 30 rongy, hogy leszedi róla a gazt…
  én benne lennék egy nagytakarításban, azt pedig senki nem tilthatja meg, hogy emberek rendberakják a környezetüket. nácik ellen kimerünk menni tüntetni, de a saját temetőnk tulajdonosaitól beszarunk?
  irónikus volna…

  más: ez az oroklet.hu nagyon érdekes és feltehetőleg felfedeztem még pár rokont, de nem tudjátok hol lehetne utánanézni születési adatoknak, anyakönyvi kivonatoknak, szülők nevének stb.? fontos lenne nekem!
  köszi

 • oroklet.hu: és lehet ilyeneket is találni rajta:

  6. Wallerstein Adolf amp. jobb lába 1927 1928 Kozma utca – Budapest 40 92 97

  :D

 • balagan, anyakönyvi kivonatoknak a hitközségnél utána lehet nézni, attól függően, hogy hol anyakönyvezték az illetőt.
  Bővebben lásd itt:
  http://www.szertartas.hu/

 • Balagant folytatva: No, megyünk temetőt takarítani? Sokan, keresztények, moszlimok is már legalább egyszer, raknak rendbe vidéki zsidó temetőket. Meg zsidót is. Szólhatnánk nekik is, rendik, jönnek, de dönthetünk úgy is, hogy ez mán azért mégiscsak a mi dolgunk, nem várhatjuk el, h más csinálja, ha itt vagyunk több tízezren Pesten. Szal?

 • Én szívesen.

 • Natasha Rostova

  én is szívesen.
  balagan:
  óbudán van a Széchenyi mikrofilm raktára/központja, bárminek is hívják. Elég sok anyakönyvi kivonatot feldolgoztak már, mikorfilmen lehet kutatni, sok zsidó “érdekeltség” is található benne.
  próba szerencse

 • balagan: a mormonoknak van még iszonyatosan nagy mikrofilm/chip v mi a szösz raktára. de amugy van a Magyar Orszagos Leveltarnak weboldal is, es ott van ilyen link h csaladfakutatas es ott jol eligazitanak h mit merre keress es hogy. meg ott van a magyar zsido muzeum es leveltar is, csak oda bejutni talan kicsit bonyolultabb.

 • ja es amugy enis szivesen segitek, vizsgaidoszak utan…

 • Natasha Rostova

  na ez az! én is valahogy azt akartam írni mint a zseszter, de jereváni rádió lettem

 • Megszervezhetjük, benne vagyok én is.
  Kornis sokat ír erről “a Kozmáról” a Napkönyvben, kombinálhatnánk egy felolvasással/beszélgetéssel a rendbarakást.

  fhb: a peremfeltételeket megbeszéled az illetékes elvtársakkal?

  ps: a mormonoknak azért van nagy nyilvántartása a temetőben nyugvó zsidókról, mert ők a halottakat is “megtérítik” (sic!). Az USA-ban is óriási archívumaik vannak.

 • shadai, szívesen egyeztetek velük, holnap megpróbálom utolérni őket.

 • köszönöm, megpróbálok elérhetőségeket találni majd az általatok említett intézményekhez, ha visszatérek Magyarországra.

 • Felolvasáshoz, a Napkönyv mellett, ajánlott irodalom: Gergely Ágnes: A Kozma utca 6. Meglepően JP-kompatibilis identitáskoncepció és nagyon jó vers.

 • persze, szívesen benne vagyok, felolvasok
  örömmel tartok temetői “idegenvezetést” is
  de szerintem kikergetnek minket a temetőből
  ott nem lehet felolvasni, semmit nem lehet
  nagyon durva hely

  a gaz viszont nem baj – szép

  a kínosan rendbe tett temetők csúfak
  Amerika tele van velük, rettenetes

  a temetőt hagyni kell,
  – ezt érzitek, nem?

  én sokat járok oda erőt kapni
  és tudom, sokan megkérik az utódaikat
  növesszék be a sírjukat vadvirággal
  minden sírtulajdonost külön meg kéne kérdezni
  kötelesek volnátok, belülről indíttatva is
  akarja-e, vagy a szomszéd elhanyagolt sírja
  nőtte-e be?

  Csak ami az erkölcsi korrupció jele
  építési törmelék, szemét, csikkek
  azt kéne onnan kitakarítani

  erre vigyázzatok

  K.M.

 • felháborodásom jogos, majd a shadai kicenzúrázza.

  kedves fhb-tól charlien át bociig, és az összes illetékes kurvaokosig!
  kikérem magamnak azt a sok szemetet, amit itt összehordtatok, még akkor is, ha tudom, hogy vannak mocsok dolgok a temetőben.
  nem fogom tételszerűen előhozni amiket leírtatok, és amiket meg kívánok cáfolni, vagy akár csak kommentálni.
  bár a mostani helyzetbe nem igazán látok bele, de “megérzéseitek” bőven fedik a 2006 novembere előtti időszakot is, amikor a nagypapám volt a chevra igazgatója, és így van képem a helyzetről. ezért kérem ki magamnak, és -már ha jogom van- az ő nevében (vagy emlékéért) azt a sok okoskodó szart amit monitorra hánytatok. tudom itt a jp-n is dívik a tipikus hűdekirályvagyok rendszerkritika, a fikázzunk le jól mindent, egyoldalúan megvilágított helyzetelemzésekből következtetve egyenesen fuckkarlmarx, és a többi egyoldalú faszkodás, de csak utalgatnék rá (mindjárt jön pár idegen nyelvű idézet), hogy nem vagytok annyira szuperüberhiper tájékozott nagyvárosi alterzsidók.
  menjünk takarítani (mindig is szerettem az ilyet, egyik tanárom szervezett ilyen túrákat), de szervezzük meg profin, ne csak az a fajta szokásos….szóval még annyi, hogy aki meg nincs képben a többi mocsokkal, az nézzen arrébb egy házszámmal a köztemetőbe, amihez képest a zsidó részleg egy erkölcsi példa, és miután elmélyedt a fertőmérgetésben, számolja ki az ottani bozótos méretét (voltam benne) és vesse össze a zsidó temető bozótosával, az objektív háttérinformációkkal együtt.
  a szomszéd bozótosa mindig zöldebb…én viszont inkább az amcsi póló szövegét pref.: “i dont respect any Bush, just mine”

 • Kedves Áron,

  nem ‘cenzúrázom’ ki, ez itt nem az Új Élet. Bár épp a kommented meríti ki sajnos azokat a bántó személyeskedéseket, amivel másokat vádolsz.

  Szerintem felháborodásod nem annyira “jogos” – bár kétségkívül jogod van hozzá. A kritika ugyanis igencsak létező problémákat, jelenségeket érintett; nem személyekre irányult (a nagypapád biztosan erkölcsös jó ember volt, nem is esett itt szó róla). A temetővel kapcsolatos egyes anomáliák ugyanakkor széles körben ismertek, ezeket szerintem nem menti az, hogy “máshol” is így megy. Én nem értek egyet ezzel a relativizálással, amivel menteni próbálod a temető körül kialakult helyzetet. A szomszéd korrupciója, “a többi mocsok” nem menti a saját korrupciót és a saját mocskot. Vagy szerinted igen? Ez legyen a mi mércénk? Itt nem a “bozótosról” van szó, hanem azokról a súlyos (nem westbalkáni mércével mérve: vérlázító és kriminális) gyakorlatokról, amiket többek között fhb és Charlie is felhozott. Ezek nem anoním vádaskodások: sajnos ezeket a dolgokat már sok helyen meg kellett írni másoknak is. Én aktívan szégyenlem magam emiatt.

  A rendszerkritikáról: ezt a demokratikus alapjogunkat gyakoroljuk és gyakorolni fogjuk a jövőben is, ha szükséges. Itt nem a “mikutyánk kölyke” elv fog érvényesülni. Szerintem az itt zajló vita ugyanakkor egyáltalán nem volt destruktív eddig, a problémát senki sem “anyázva”, hanem törődéssel és szeretettel próbálta megoldani. Nem az ment, hogy “monnyonlea”, hanem az, hogy elmegyünk és megtesszük azt, ami tőlünk telhető.

  Jöhetnek a további “objektív háttérinformációk” is Áron!

 • Áron,
  nem minden temető mocskos. A farkasréti sem az (egyik sem). A vidéki köztemetők sem. Tehát egy temetőnek még Mo-n sem kell feltétlenül szemetesnek, gazosnak lennie.
  (A rendszerkritika is ciki és a Marx-kritika is? Nem érzel itt kicsi ellentmondást?)

 • Kedves Áron, én szívesen olvasnék arról, hogy mi az a sok “szemét”, amit összehoztam és azok közül melyeket óhajtod cáfolni.
  A gaz, amiről írtam, ott van, fotóval dokumentálom, ha érdekel. Az építési törmelék szintén ott van, szintén fotózva. Az eldobált műanyag hulladék dettó.
  A lepukkant ravatalozó már nincs ott szerencsére. Ja igen, a betonkarikás kutak még mindig ott vannak, de az szvsz nem gond, nem esztétikus, de működő megoldás.
  Ezen kívül leírtam még egy pletykát, ami hangsúlyozottan pletyka és egyébként Charlie már cáfolta is.
  Mi az, amit a fentiek közül cáfolni óhajtasz?

 • Kedves Mihály,

  Szerintem senki sem akarja tövestől kitépni a fákat, hogy szépen gondozott angol gyep kerüljön a helyére. A borostyánnal benőtt fák és sírok is romantikusak és inspirálóak, nem véletlenül szeretek kijárni én is oda. Viszont az zavar, hogy derékig ér a gaz a sírok között és a benzinmotoros fűkasza valahogy nem akar elérni odáig, csak elöl dolgozik, ahol a régi üvegházak helyén készítik elő az új parcellát.
  Ráadásul emlékszem, hogy nagyapámmal régebben még komoly erőfeszítések árán, de be tudtunk vergődni nagybátyám sírjához, mára ez reménytelenné vált és csak remélni tudom, hogy nagyapám sírja másik parcellában nem jut erre a sorsra.

 • A nyári szúnyoghadról nem is beszélve. (A dzsungelek egy része a szúnyogok miatt megközelíthetetlen, bozótvágó kést ugyanis még tudunk magunkkkal vinni, embernagyságú moszkítóhálót már nem.)

 • “Szólhatnánk nekik is, rendik, jönnek, de dönthetünk úgy is, hogy ez mán azért mégiscsak a mi dolgunk, nem várhatjuk el, h más csinálja, ha itt vagyunk több tízezren Pesten. Szal?”

  Minden temető rendberakása mindenki dolga. Én ha tudok, és éppen Pesten leszek (valószínű h. nyáron sokat), szívesen segítek.
  Amit Kornis úr írt, az érdekes. Most megyek holnap Kárpátaljára, és turisztikai látványosságként tüntetik fel az “ódon hangulatú zsidó temetőt” Munkács fölött szinte mindenhol. Szóval a romantikus elvadultság szvsz. tényleg nem baj. Félek azonban hogy az “ódon hangulatú” néhol egyet jelent a “kidűlt-bedűlt sírkövek,szemét és gazhegyek között”-el…
  Prága, Josefov sztem. jó példa arra ,hogy lehet zsidó temetőt fenntartani Közép-Európában.

 • Bár nagyon nehezemre esik normlisan írni erről a dologról, bizonyos dolgok miatt, de megpróbálom.

  először a beszólásom utániakról:
  -“(A rendszerkritika is ciki és a Marx-kritika is? Nem érzel itt kicsi ellentmondást?)”
  nem ciki, nem arra céloztam, mivel kedvelem és óvatosan művelem mindkettőt. a sokszor jelenlévő egyoldalú megvilágítások, és már szinte kínfós gyakorlatú (a távolból felmerül vmi csoport -itt mazsihisz- és akkor rögtön ráugrunk mindenre és mindenkire, az összes aspektust figyelembe nem véve) egyoldalúságtól pukkadok ki. ahogy marxot sem lehet olyan egyszerűen beállítani, ahogy be lett, még ha érdekes is a téma, akkor a kozmát sem. arról a topikról: egy vita indítás nem éri meg a provokatív beállítást sztem. főleg, hogy le lett zárva, így ott kéne folytatni, ez most off.

  -“Tehát egy temetőnek még Mo-n sem kell feltétlenül szemetesnek, gazosnak lennie.”
  mondtam ezt?

  -“A temetővel kapcsolatos egyes anomáliák ugyanakkor széles körben ismertek, ezeket szerintem nem menti az, hogy “máshol” is így megy. Én nem értek egyet ezzel a relativizálással, amivel menteni próbálod a temető körül kialakult helyzetet. A szomszéd korrupciója, “a többi mocsok” nem menti a saját korrupciót és a saját mocskot. Vagy szerinted igen?”
  egyáltalán nem menti. nem relativizálok, nyugatni próbáltam, mikor hanem megláttam ezt: “A KATOLIKUS TEMETŐ JOBBAN NÉZ KI, MINT A MIENK” a többi mocsokról meg olyanokat, hogy “NANÁ, MERT ERRE VAN KIKÉPEZVE, ERRE ADNAK NEKI UTASÍTÁST…MERT HOGY AZ BIZA ELŐL VAN, S HA BEMEGY BÁRKI MÉG IDEGEN IS, HÁT NE A DZSUNGELT LÁSSA, HANEM AZT HIGYJE AZ ILLETŐ, HOGY A MI TEMETŐNK MENNYIRE GONDOS,TISZTA, “GAZ MENTES” PEDIG HA TUDNÁ, NEM AZ” + “Az egész biznisz”
  nevek? ki van kiképezve? ki adott utasítást? kinek mi hogyan biznisz? nem tom járt-e boci a kocsibejáróval szembeni, kb. 100 méterre levő parcella szemtávolságában. elmondom: bejáratnál, full dzsungel.
  hol jön a képbe az a temetőlátogató, aki ugyanúgy nagyban okolható a kialakult helyzetért? az évtizedek örökségéről nem is beszélve. (vagy ez már a megcáfolt pletyka lenne? nem úgy tűnik visszaolvasva, az később jön.)

  -“Egyébként nem gondolom, hogy direkt hanyagolják az egész temetőt, egyrészt ez biznisz, így lehet az embereket a drágább sírhelyek felé szorítani, másrészt borzasztó pénz kéne a rendbetételére. (Harmadrészt meg nem tudom, mi a pontos feladata a sírápolóknak, de akárhányszor ott járok, csak téblábolni látom őket, az egyéves sírfenntartás meg kimerül egyszeri gazolásban, ha újra benövi a sírt a gaz, hát így járt a hozzátartozó).”
  meséld már el, ki terel, kit hova, és hogyan? nem lehet, hogy más okai is vannak még a “hanyagolásnak”? a telítettséggel mi van? eléggé jellemző bizonyos olcsóbb részeken az is. ahogy mondod is, a nem direkt.
  sírápolás: én is tudok olyasmit, hogy olyan stratégiát alkalmaznak a kövek védelmére, ami pont rossz nekik. ez a zacskózás. a márvány pont ettől a jószándéktól készül ki.
  2. pl. tudod-e hányan ápolnak sírokat? mennyi a sírokra jutó munkás, és még ha tényleg vannak is anomáliák ezügyben is, nem egy nagyobb rendszer (nem épp zsidó) rossz berögződése-e? én pedig mindig dolgozni látom a temetői dolgozókat.

  -“A pénz kérdése. A temetőt kezükben tartó, a Mazsihsuzen belül látható autonómiával rendelkező érdekcsoportok nem engednek a temető területére sem karitatív alapon szerveződő sírkertápolókat, sem a kereskedelmi áron dolgozó vállalkozásokat. Övék a terep, s ők egy kettővel nem osztható prímszámú szorzóval dolgoznak a versenyszféra áraihoz képest. Az üzlet az üzlet ugyanis, s az ő filozófiájuk az, hogy a megrendelő csakis akkor lehetnek elégedettek, ha ők is azok. Márpedig ők mindent megtesznek a megrendelők legnagyobb megelégedettségére.

  Tehetünk persze próbát. Szervezhetünk rendbetételi akciót, ha gondoljátok társadalmi forrásból és munkával aszfaltozhatunk is. Csak golyóálló mellényt is szerezzünk kellő számban.”

  kézben tartó érdekcsoportok, golyóálló, jaajjjj, kínfó alert…zsidó emberekről beszélsz, akik tisztában vannak a sírgondozás micvájával. menjünk ki, nem fognak lelőni, nyugi! nem kell így túldimenzionálni mindent! és szólok, rendelhet bárki saját követ is, és nem fog feltétlen széjjelesni, sőt. (ha ilyen tapasztalatod van, az
  lehet, h. egyedibb eset)

  -“márpedig ez tényleg igy van, csak éppen nem “érdekcsoportok” vannak, hanem pontosan 1 db van” Ki?

  a bejegyzéssel alapból nem volt gondom, pár dolog baszta fel a csőröm. nem a gaz és nem a bozótos romantikája.

  és annyit, hogy eleget láttam a chevra működéséből ahhoz, hogy tudjam: az ember és gép problémák, a bozót takarítás, a karbantartás, a sürgősségi helyzetek milyen problémákat tudnak eredményezni. főleg, ha az egész ország temetőinek kezelése jön még szóba. a részletes, belső dolgok közül tudom, hogy vannak eléggé “furcsák”. de az agresszív hozzáállást, a vádaskodást (névtelenül is) elutasítom, ezügyben főleg.

  (és még egy pici off, hogy keretbe zárjam:
  “Itt nem a “mikutyánk kölyke” elv fog érvényesülni.” sajnos mégis így van. majd on-ban, vagy privátban szívesen elmondom miért mondom.)

 • ja, és mindig is vonzódtam a temetőgondozáshoz, meg az elhagyottak felkutatásához.
  nagyon mennék a kozmába is, nyugi nem vagyok olyan arrogáns arc ám:)

 • kéne egy nagyobb stratégia.
  amúgy a salgótarjáni úti? a “nemzeti sírkert mellett.”
  mélyedésben egy bozótos.

 • Kedves Áron,

  hol jön a képbe az a temetőlátogató, aki ugyanúgy nagyban okolható a kialakult helyzetért?

  Úgy érted, a látogató miatt nem aszfaltozottak vagy kövezettek még a főbb útvonalak sem?

  Ismered a néhány évvel ezelőtti sírrongálás történetét? Azt amikor az állam kárpótolta az érintetteket a megrongált sírokért, majd a rendőrség pl. DNS-bvizsgálatokkal pillanatok alatt megtalálta a tetteseket. Belenyomnám a lakmuszpapírt a kénsavba: Ismered a kilétüket?

  (A vitát a magam részéről ezekkel a kérdésekkel zárom.)

 • “meséld már el, ki terel, kit hova, és hogyan? nem lehet, hogy más okai is vannak még a “hanyagolásnak”? a telítettséggel mi van? eléggé jellemző bizonyos olcsóbb részeken az is. ahogy mondod is, a nem direkt.”

  Telítettség? Kedves Áron, az új parcellákról beszéltem, de akkor legyünk még konkrétabbak, az “olcsó” új parcella a 38E, még félig sincs temetve, úgyhogy telítettségről nem beszélhetünk. A másik új parcelláról már írtam is konkrétan, a régi üvegházak helyén, ismered a temetőt, de azért behatárolom neked még jobban, konkrétan a 12/1 és 12/2 parcellákról van szó, a 12/1-ben már temetnek, de ott is kb. 30% körül lehet a kihasználtság, a 12/2 még teljesen üres.
  Ki és hogyan terel? A chevra kadisa tereli ezzel az embereket a drágább sírhelyek felé. Az gondolom, nem titok számodra sem, hogy a bejárattól távolodva csökkennek a sírhelyek árai. Míg pl. a 38E parcellában kb. 100ezer forint egy sírhely, addig elöl ennek többszörösét kérik el. Ha a hátsó, azon kívül, hogy messze van, még totálisan elhanyagolt is, nem kérdéses, hogy az emberek inkább választják a szépen rendben tartott, bejáratközeli parcellákat.
  Aztán, ha azok megteltek, lehet emelni a hátrébb lévők árát is, kereslet-kínálat ugye…
  Egyébként konkrétan nem tudom, hány munkás dolgozik a temetőben, de sok éves tapasztalat, hogy 2-3 parcellára jut 2-3 ember, akik ott téblábolnak, jönnek-mennek, ha feltűnik egy sírlátogató, akkor a közelébe mennek és kezdődik az alkudozás “Nem érdemes az irodában befizetni a sírápolást, megcsináljuk mi is, még olcsóbb is és akkor tényleg odafigyelünk a sírra.”
  Ha az ember befizeti akár az irodában, akár a munkásnál svarcban, akkor tényleg elkészül a munka néhány napon belül, de az egész éves fenntartás az nem egyszeri alkalomról kellene, hogy szóljon.
  Én szerencsére nem ismerem belülről a Chevra Kadisa dolgait, de azt tudom, hogy pl. a vidéki temetők sem azért vannak rendben, mert a hitközség rendben tartja őket. Amelyik temető gondozott, azt jószándékú emberek teszik rendbe és tartják rendben, pl. vallásos keresztények.
  Kívülről az látszik, ami ez egész hitközséget jellemzi, tökéletes kompetencia-hiány, az ott dolgozók jószándékúak, de általában valódi hozzáértés nélküli emberek. A hitközség messze nem professzionális és ez látszik az egész intézményrendszeren (pláne, ha összehasonlítod más, nem hitközségi zsidó intézményekkel).

 • Egyébként beszéltem Karádi Gáborral, a temető igazgatójával, aki örömmel lát a temetőben minden önkéntest, főleg fűnyírás, kapálás, szemétszedés az, amire szükség van és szívesen adnak gépeket, szerszámokat hozzá. A lehetőség adott.

 • Akkor beszéljünk meg egy időpontot. Én hozok golyóálló mellényeket.

  Más. A Chevra Kádisá a temetésért felel, nem a fönntartásért. Nem a Chevra a szűk keresztmetszet, ahogy nem is a rabbik. Sokuk valóban mitcvaként (ingyen) végzi a munkáját (halottmosdatás pl.).

 • Natasha Rostova

  én imádok füvet nyírni. még akkor is ha az gaz és égig érő.

 • Kedves Charlie, nem tudom, a Chevra Kadisa milyen viszonyban van a fenntartókkal, de előszeretettel terelgetik az emberek a drágább sírhelyek vásárlása felé.
  A rabbikat, kántorokat meg szerintem egyáltalán ne emlegessük itt, abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mindegyiküket ismerhetem, sokukat tanítómként tisztelhetem, a fiatalabbakat meg barátomként.
  Kevés olyan felháborodott visszautasításban volt részem (és ezt most pozitív példaként emlegetem), mint feleségem temetése után, amikor köszönetképpen pénzt próbáltam adni a rabbinak és a kántornak.

 • Sziasztok! A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület a múlt vasárnapi sikeres sétán felbuzdulva, június 15-én újabb sétát szervez a Kozma utcai temetőbe. Ezúttal egy kicsit több időt szentelve az idén 100 éves Nyugat folyóiratnak.Terveink szerint lesz irodalmi felolvasás Osvát Ernő sírjánál. A program még alakul, de nézzétek meg az előző sétánk programját ahol több mint ötvenen voltak. Szegő Dori nagyon alaposan felkészült, s felkészül a következő júniusi sétára is.
  http://www.mazsike.hu/neves+zsido+siremlekek+nyomaban.html

  Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

 • Kedves fhb,

  tehát ugyanazt mondod, mint én.

  A drágább és az olcsóbb sírhelyek közti különbség a fönntartás koncepciójára vezethető vissza. A temető egy részében a Temető vezetősége igyekszik fönntartani az ápoltság látszatát, a temető alapterületének zöméről ez nem (ez sem) mondható el, ezekről lemondtak. Ez ökológiailag nézve persze nem föltétlenül rossz, mert a főváros egyik olyan területe, ahol az ízeltlábúak (pl. a szúnyogok) tömegével találnak maguknak optimális életkörülményeket, éppen a Kozma utcai zsidó temető. A szúnyogkeltetőben elhelyezkedő sírok nyílván olcsóbbak, s még népesebb rokonság esetén is ritkábban látogatottak. Sőt föl merném állítani azt az elméletet, hogy a látogatás a hidegebb középhőmérsékletű hónapokra korlátozódik.

  Távol álljon tőlem, hogy Karádi urat épp környezettudatossága miatt kritizáljam, de ő nem az egész temető igazgatója véletlenül? Mi legitimálja a “szúnyogkeltető” meglétét?

  (A kérdésem költői, ill. retorikai. Nem várok rá választ. Helyesebben nem választ várok rá, hanem hogy ki-ki végezze a dolgát.)

 • Kedves Charlie, ugyanazt bizony :) tudom, hogy nem divat, de azért néha az egyetértésnek is lehet hangot adni.
  Igen, Karádi úr a temető igazgatója.

 • KEDVES aĂĄron!

  IDÉZEK AZ ÉN MONDATOMBOL, VALAMINT A TIEDBŐL ÉS REAGÁLOK, IME:

  “NANÁ, MERT ERRE VAN KIKÉPEZVE, ERRE ADNAK NEKI UTASÍTÁST…MERT HOGY AZ BIZA ELŐL VAN, S HA BEMEGY BÁRKI MÉG IDEGEN IS, HÁT NE A DZSUNGELT LÁSSA, HANEM AZT HIGYJE AZ ILLETŐ, HOGY A MI TEMETŐNK MENNYIRE GONDOS,TISZTA, “GAZ MENTES” PEDIG HA TUDNÁ, NEM AZ” + “Az egész biznisz”

  nevek? ki van kiképezve? ki adott utasítást? kinek mi hogyan biznisz? nem tom

  NEVEK KELL NEKED? NOS NEM ÁRULOM EL, MINDENESETRE AZT TUDNOD KELL, HOGY MINDEN UTASÍTÁS FENTRŐL A FŐNÖKSÉGTŐL JÖNNEK… HOGY KI VAN KIKÉPEZVE? NOS ÉN EZT ARRA ÉRTETTEM, HOGY MINT UATSÍTÁST KAPJÁK A “MUNKÁSOK”, HOGY MIT CSINÁLJANAK ÉS MIT NE… A “KI ADOTT UTASÍTÁST” MÁR MEGVÁLASZOLTAM, TEHÁT FENTRŐL….

  járt-e boci a kocsibejáróval szembeni, kb. 100 méterre levő parcella szemtávolságában.

  IGEN, JÁRTAM.

  elmondom: bejáratnál, full dzsungel.
  hol jön a képbe az a temetőlátogató, aki ugyanúgy nagyban okolható a kialakult helyzetért?

  A TEMETŐLÁTOGATO MIÉRT OKOLHATO?…ÉN NEM HINNÉM, HOGY Ő OKOLHATO… PL. AZ ELHAGYATOTT SÍROKAT, KIKNEK NINCS HOZZÁTARTOZOJA SZERINTED AZT KINEK KÉNE RENDBE HOZNI?

  ELMONDOM: SZÉGYEN, HOGY AZT HALLOM INNEN ONNAN, HOGY VALAKI AKI BEJÖN A “MI TEMETŐNKBE” A KATOLIKUS TEMETŐ JOBBAN NÉZ KI…., TOVÁBB MEGYEK, MIÉRT VAN AZ, IGEN, HOGY BIZONYOS SÍROKNÁL NINCS DZSUNGEL, BELŰL MEG AZT LÁTNI….STB? VAGYIS AZ ELHAGYATOTT TEMETŐKET VALKIKNEK GONDOZNI KÉNE….

 • Szerintem lenne elég goj is, aki felebaráti szereteti alapon segítene alkalmi jellegű rendrakásban.

 • Kedves JP, ideje van, hogy meg legyen szervezve a rendrakás. :) Mondjuk a vitát folytathatjátok a helyszínen. :D

 • “A TEMETŐLÁTOGATO MIÉRT OKOLHATO?…”
  ez olyan, mint amikor sírunk, hogy szemét van az utcán, nem jön az utcaseprő, de arról nem sírunk, miért szemetelünk

 • Kedves Áron, meglehetősen nehezen feltételezem bárkiről is, hogy sittet meg műanyag hulladékot vigyen a temetőbe és ott két sír meglátogatása között kitegye.
  Konkrétan erről beszélek a post eleje óta:

 • Mi az, hogy a temetőlátogatók okolhatók???
  Sajnos, régóta járok oda és volt alkalmam végignézni, hogy az évek alatt hogy romlik a temető állapota olyannyira, hogy ma már a sírok egy része MEGKÖZELÍTHETETLEN! Mit tehettünk volna?
  Több levelet is írtam, közreműködést is felajánlottam, de sokáig válasz sem jött, majd kaptam egy semmitmondót.
  Tanúi voltunk, hogy egy házaspár megegyezik egy “vállalkozóval” (akit beengedtek…), mennnyiért irtja ki a gazt a hozzátartozója sírjáig. Ezért érdemes volt (valakiknek) megnöveszteni.Még az un. művészi képekek egy részén is látszik.

  Érdekes, hogy az új köztemetőbe is járok és azt nem tudom lezülleszteni!

 • JOSE G WEINBERGER

  Kedves olvasok, Sao Paulo/Brazilia városából irok. A Kozma u.-i temetöben van édesapám eltemetve. Parcela 11 sir 31 és 32. WEINBERGER JENÖ 1896 MÁJ.5 -1945 DEC.15. Legalább is 2006-ig, utolsó látogatásomig, a sir szépen volt tartva. Itt, Brazilban kb. 14 euro-t fizetek havonta a Chevra Kadisha-nak édesanyám sirja fennt tartásához.
  Kozma u-i temetö-t ki kezeli? Mennyit kellene átutalnom és kinek, hogy az egész temetöre az ott élö zsidók büszkék legyenek. Ha lenne egy ottani Chevra Kadisha jól megszervezve¨3 év alatt rendbe tudná hozni 30-50 hektár földet, kémiai gyar irtokkal és gépesitéssel. M.o. agrár ország és ott tudják hogyan kell parkokat karbantartani. üdvözletem, Weinberger

 • dragaim valaki emlitette hogy ket dolgos kez kell a rendbetartashoz
  van egy apro ajanlatom: menjetek be egy nylonzacskoval es toltsetek meg az ottlevo szemettel es vigyetek ki onnan
  ha mindenki aki a mas penzet szamolja vinne egy zacsko szemetet ki a temetobol vagy gyomlalna 5 percet talan tiszta is lenne az a szerencsetlen temeto
  udvozlettel istvan israelbol

 • @גרוסמן

  Drágám, teljesen egyetértek veled, hogy a pénzszámolgatás helyett (vagy talán mellett) mindenki tegyen valami ténylegeset is a saját két kacsójával a Kozma utcai temető szemetének eltakarításáért.

  Ám a dolog – nem fölülről vagy oly távolról nézve – némileg bonyolultabb.

  Én még e nyáron kimentem lányommal együtt az említett temetőbe hogy rendbe hozzuk nagyszüleim sírját. Bár ismertük a parcella, sor és sírhely számát, éppen a bozótos guzmics miatt elég nehezen találtuk meg. Utána vagdostunk, fűrészeltünk, tisztogattunk, eltakarítottunk. Mindez együtt azért nem 5 percbe, hanem kb. másfél-két órába tellett. (Ezt persze nem panaszként mondom.)

  Körülnézve a Kozma utcában, azt láttuk, hogy bizony – ha nem tekintjük az elülső kirakatot, valamint a magánszorgalomból gondozók eredményét – elég nagy baj van, és a bozótos aránya egyre nagyobb. Nem tudom a megoldást. Szükség van az 5 perces vagy akár kétórás fizikai munkákra, de a problémát egyre kevésbé oldják meg.

  És akkor nem szóltunk a Budapesten kívüli temetőkről. Közülük azok vannak valamennyire jó állapotban, amelyeknek ápolását nagyon tiszteletre méltó személyek, illetve közösségek (mivel a vidéki zsidóság a holocaust idején lényegében megsemmisült, általában nem zsidók) vállalták vagy vállalják. Erről a Judapest korábbi bejegyzéseiben és kommentjeiben is lehetett olvasni. Ők pedig nagyobb tiszteletet és némi – legalább erkölcsi – segítséget érdemelnek.

Comments are currently closed.